Nordfyns Kommune logo, til forsiden

Grøn Trepart

Med Trepartsaftalen får kommunerne en central rolle i planlægning og implementering af den danske arealomlægning. Vi har lavet denne side, så du kan blive klogere på indsatsen.

Hvad er Trepartsaftalen?

I 2024 indgik regeringen to centrale aftaler for at fremme Danmarks grønne omstilling:

Aftale om et Grønt Danmark (24. juni 2024): Denne aftale mellem regeringen og parterne i den grønne trepart fastlægger en langsigtet plan for omlægning af Danmarks arealer og fødevareproduktion. Målet er at reducere landbrugets klimaaftryk og forbedre natur, biodiversitet og vandmiljø. Aftalen indebærer blandt andet udtagning af 140.000 hektar kulstofrige lavbundsjorde, etablering af 250.000 hektar ny skov og indførelse af en CO₂e-afgift på husdyrs udledninger.

Aftale om Implementering af et Grønt Danmark (18. november 2024): Denne politiske rammeaftale mellem regeringen og flere partier sikrer gennemførelsen af den tidligere indgåede aftale. Aftalen afsætter cirka 43 milliarder kroner til at realisere de planlagte initiativer og fastlægger rammerne for den praktiske implementering, herunder finansiering, lokal forankring og opfølgning på målsætningerne.

Et centralt element i disse aftaler er reduktionen af kvælstofudledningen for at forbedre vandmiljøet og sikre opfyldelse af EU's vandrammedirektiv. Målet er at reducere kvælstofudledningen med 13.780 tons. Denne reduktion skal primært opnås gennem målrettet arealomlægning, hvor landbrugsjord omdannes til naturarealer som vådområder og skove. Der etableres lokale treparter, bestående af kommuner, landbrugs- og naturorganisationer, som skal udarbejde omlægningsplaner inden udgangen af 2025. Desuden oprettes Danmarks Grønne Arealfond med en finansieringsramme på cirka 43 milliarder kroner til at støtte disse initiativer.

Disse aftaler markerer en historisk indsats for at transformere Danmarks landskab og landbrugssektor mod en mere bæredygtig fremtid med fokus på både klima og miljø.

Status på indsatsen

Til hvert møde i Teknik- og Miljøudvalget gives der en status på arbejdet. Den status finder du i vores dagsordenssystem, som du kan tilgå via knappen nedenfor.

Lokale treparter

For at lykkes med denne store opgave har man nedsat en række lokale treparter, der skal koordinere indsatsen i deres områder.

Hver lokale trepart indeholder:

  • 1-2 repræsentanter for hver af kommunerne i oplandet
  • 1-2 repræsentanter for lokale landbrugsorganisationer
  • 1-2 repræsentanter for lokale naturorganisationer
  • 1 repræsentant fra Naturstyrelsen

Nordfyns Kommune er med i to lokale treparter, Odense Fjord og Lillebælt - Fyn.

 

Find dine repræsentanter her

Materialesamling

Vi har samlet alle præsentationer og lignende til dig herunder.

Nordfyns Kommunes klimaplan - Green Steps

Opgaverne fra Aftalen om et Grønt Danmark understøtter den igangværende klimaindsats i Nordfyns Kommune, som bygger på vores klimaplan, Green Steps.

Læs mere på Nordfyns Kommunes klimasite.

Natur og Miljø, Otterup Rådhus
Rådhuspladsen 2
5450 Otterup

Mandag

09.00 - 15.00

Tirsdag

09.00 - 15.00

Onsdag

09.00 - 15.00

Torsdag

09.00 - 17.00

Fredag

09.00 - 13.00