Moms på rottebekæmpelse i 2024
Det var en beklagelig fejl, at der blev opkrævet moms på rottebekæmpelsesgebyret i 2024.
Kommunalbestyrelsen har besluttet, at fejlen skal rettes hurtigst muligt.
Vi udarbejder derfor en ny beregning for 2024 uden moms, og berørte grundejere vil få differencen på gebyr med moms og gebyr uden moms tilbagebetalt.
I langt de fleste tilfælde drejer det sig om et beløb på mellem 5 og 50 kroner, og vi forventer, at kreditnotaerne udstedes i løbet af april/maj måned.
Moms på renovationsgebyret fra 2012 til 2025
Kommunalbestyrelsen har besluttet at afvente Skattestyrelsens afgørelse om tilbageførsel af moms for årene 2012-2023, før de tager stilling til, hvordan tilbagebetalingen konkret skal ske.
Pengene vil under alle omstændigheder gå tilbage til renovationsområdet - og kommer dermed borgerne til gode.
Kommunalbestyrelsen har besluttet, at afregningen for den for meget betalte moms i 2024 skal ske direkte til de berørte grundejere.
Det betyder, at grundejerne kan forvente at få penge tilbage.
Vi beregner et nyt renovationsgebyr for 2024 uden moms og sammenligner det med det gebyr, der allerede er betalt. Berørte grundejere vil få differencen mellem de to beløb tilbagebetalt.
Det beløb, som grundejerne vil modtage, vil dog ikke svare præcist til den moms, der er betalt for 2024. Årsagen er, at kommunen mister momsfradraget på udgifterne, hvilket hæver kommunens samlede udgifter - og dermed også renovationsgebyrets størrelse uden moms.
Fra og med 2025 opkræver Nordfyns Kommune ikke længere moms på renovation.
Fjernelse af moms i opkrævningen medfører en lille forskel for din slutregning på renovation fremover.
I eksemplerne her, kan du se hvorfor:
- Eksempel på opkrævning med moms
Hvis vi tænker, at Nordfyns Kommune har en udgift på 100 kr. for eksempel til betaling af det vognmandsfirma, som tømmer din affaldsbeholder. Firmaet opkræver kommunen 100 kr. plus 25 kr. i moms, og vi betaler altså 125 kr.
For at finansiere det, så opkræver kommunen et renovationsgebyr hos dig på 100 kr. plus 25 kr. i moms, 125 kr. Dermed er der balance mellem driftsomkostninger og indtægter. - Eksempel på opkrævning uden moms
Nu ændrer situationen sig. Kommunen vil stadig få en regning fra vognmandsfirmaet på 100 kr. plus 25 kr. i moms, altså 125 kr. i alt.
Nu skal der ikke længere opkræves moms på det gebyr, vi sender til dig. Men vi skal stadigvæk betale 125 kr. til vognmandsfirmaet, og derfor er vi nødt til at hæve affaldsgebyret til 125 kr. Til gengæld, så kommer der ikke nogen moms på. Så gebyret bliver 125 kr.
Som dette meget forenklede eksempel viser, betyder det i praksis ikke, at du kommer til at betale mindre, når renovationsgebyret opkræves uden moms.
Grunden er, at kommunen stadig har den samme udgift til vognmandsfirmaet, som inkluderer moms. Derfor justeres gebyret, så kommunen fortsat kan dække sine omkostninger.
Yderligere information om reglerne for renovationsopkrævning
I 2020 besluttede EU og Landsskatteretten, at det ikke længere er tilladt at opkræve moms på affaldsgebyrer.
I perioden 2012 til 2020 var det dansk praksis at lægge moms på renovationsgebyret til borgerne. I 2020 træf Landsskatteretten afgørelse i en konkret sag, hvor denne praksis blev underkendt.
Dommen efterlod de danske Kommuner over for et valg om enten at rette praksis ind efter Landsskatterettens dom med det samme, eller at afvente Skatteministeriets udmelding om, hvordan og hvornår kommunerne fik pligt til at ændre praksis.
Den 19. november 2023 udsendte Skattestyrelsen det styresignal, som betød, at kommuneren fremadrettet, ved næstkommende beregning af renovationsgebyret, ikke længere måtte pålægge moms på renovationsgebyret.
Kommunerne har ventet en årrække på at få det styresignal, som har været nødvendigt for at ændre praksis - og på at få at vide præcis hvilke konsekvenser den ændrede praksis ville få.
Du kan læse om styresignalet fra 2023 på Skats hjemmeside, hvor det præciseres, at der ikke må opkræves moms på kommunale affaldsydelser til private grundejere og grundejerforeninger.
Det betyder, at indtægter (borgerbetalingen) og udgifter (omkostninger til driften) skal opveje hinanden, og hvor vi som kommune hverken må tjene eller sætte penge til på ordningen.
Renovationsområdet skal følge ”hvile i sig selv” princippet. Det betyder, at indtægter og udgifter forbundet med driften af renovationsområdet, skal balancere over en årrække.
”Hvile i sig selv” princippet indeholder mulighed for at spare op til forventede meromkostninger inden for en årrække. Opstår der et overskud efter afvikling af de forventede meromkostninger, skal kommunen sørge for, at gebyret tilpasses som følge heraf.
Bogense Rådhus, Østergade 23
5400 Bogense
Mandag | 9.00 - 15.00 |
Tirsdag | 9.00 - 15.00 |
Onsdag | 9.00 - 15.00 |
Torsdag | 9.00 - 17.00 |
Fredag | 9.00 - 13.00 |