Fokusområder
Arbejdsmarkedsområdet budgetlægges efter det skøn over udgifterne (overførselsskøn), som udmeldes sammen med kommunens statsgaranterede tilskud. Finansiering af overførselsskønnet i Budget 2024–2027 sker derfor via de samlede udmeldte rammer for skatter og tilskud.
Arbejdsmarkedsområdet afholder udgifter til kontanthjælp og jobafklaring, dagpenge til forsikrede ledige, den kommunale ungeindsats, sygedagpenge, førtids- og seniorpension mm.
I 2024 skal kommunen finde finansiering til 2. del af aftalen om finansiering af 'arnepension'. Det betyder, at der skal spares på antallet af medarbejdere i Jobcentret, der skal reducere med 2-3 sagsbehandlere fra 2024. Dertil skal lægges den ramme af besparelser, som er udmeldt af Økonomiudvalget, og som kan betyde, at der skal findes yderligere administrative besparelse på Jobcentrets område.
Arbejdsmarkedsudvalget har fokus på risikoen for, at disse betydelige reduktioner får betydning for effekten af beskæftigelsesindsatsen og dermed kommunekassen.
Børn og ungeudvalgets budget vedrører udgifter fra 0-18 år.
Budgettet er inddelt i fællesudgifter til skoler og dagtilbud. Derudover kommer alle kommunens udgifter til undervisningsområdet samt hele dagtilbudsområdet med dagpleje, vuggestuer, børnehaver og sfo.
Derudover er der hele området med de specialiserede indsatser for Børn og Familier, sundhedspleje og tandpleje.
Børn og Ungeudvalget har arbejdet med budgettet for 2024 og overslagsårene med udgangspunkt i nedenstående bærende principper:
- Det skal arbejdes med udgangspunkt i at få realiseret af Børne- og Ungepolitikken og det er vigtigt forsat at understøtte implementeringen af politikken.
- Der skal være fokus på at det almene område skal styrkes i kerneopgaverne samtidig med at det almene område skal løfte mere.
- Der skal fortsat arbejdes med at de meste sårbare børn, unge og familier skal løftes i forhold til trivsel og uddannelsesniveau.
- Den relationelle kapacitet blandt medarbejderne i Børn og Unge skal styrkes med henblik på fortsat at arbejde mere med et helhedsorienteret borgerperspektiv
I forbindelse med arbejdet med at fremskaffe økonomisk råderum og dermed spareforslag har der primært været fokus på følgende elementer:
- Provenu efter strukturændringer på Skole og dagtilbudsområdet
- Ressourcetildelinger på specialområdet
- Fællesbudget til inkluderende tiltag i skole og dagtilbud
- IT i folkeskolen
- Rammebesparelse på 1%.
De forskellige udgiftsområder, som hører under Erhverv-, Kultur og Fritidsudvalget er:
- Erhvervsindsatser og Task Force Erhverv
- Samarbejdet med Nordfyns Erhverv og Turisme, NEET
- Kulturområdet generelt samt museer mm.
- Fritidsområdet med haller og frivillige foreninger
- Bibliotek og Borgerservice
Udvalget har gennemgået alle udvalgets budgetposter for at se ind i mulige budgetmæssige tilpasninger.
Generelt har spareforslagene primært fokus på:
- Reduktioner i tilskudspuljer samt øget brugerbetaling.
- At der foretages et eftersyn på tilskud til de enkelte aktører med mulighed for at tilpasse retningslinjer for udbetaling af tilskud. Forslag om den største enkeltbesparelser er på lokaletilskud og fjernelse af tilskud til Castor.
- Udvalget har ligeledes drøftet strukturen på Bibliotek og Borgerservice med 3 fysiske adresser. Der afventes analysen og anbefalingerne, som forventes at være indeholdt i den kommende Ejendomsstrategi.
Udvalget har ligeledes drøftet anlægsområdet og det fortsatte ønske om fokus på landdistriktsudvikling, halstrategi og byudvikling.
Social og sundhedsområdet omfatter Handicap og Psykiatri på voksenområdet, ældreplejen, sygeplejen og træningsområdet.
Området er udfordret af, at der bliver flere ældre samt at vi får flere borgere med kronisk sygdom og handicap samtidig med, at der sker store forandringer sundhedsområdet. Det sker samtidigt med at der er udsigt til mangel på arbejdskraft på området samt behov for at gennemføre store besparelser i den kommunale økonomi.
Udvalget sender sammen med budgetmaterialet to masterplaner i høring. Masterplanerne er sammen med de foreslåede budgetreduktioner udvalgets bud på, hvordan disse udfordringer skal imødegås.
På Social og Sundhedsudvalgets område stiger sparekravet fra ca. 23 millioner i 2024 til ca. 27 millioner i overslagsårene. I alt 18 spareforslag løser opgaven. Fuldt indfaset spares ca. 17 millioner på ældreområdet og ca. 10 millioner kroner på handicapområdet.
Største enkeltbesparelser på ældreområdet er lukning af et plejehjem, fjernelse af klippekort, reduktion i rengøring, samt en rammereduktion på hjemmeplejen.
På Handicapområdet skal bevillingerne til især eksterne botilbud og BPA-ordninger reduceres, normeringerne i vores egne bo- og dagtilbud skal reduceres, en række mindre botilbud lukkes. Vi lukker også vores akutpladser og værestedet i Otterup.
Teknik og Miljøudvalget har ansvaret for de kommunale bygninger og vedligeholdelsen heraf samt for kommunens veje og grønne arealer under Teknik og Miljø.
Den kollektive trafik, havn og marina, renovation og genbrugspladser samt miljøforanstaltninger hører ligeledes under Teknik og Miljø.
De udarbejdede spareforslag har primært fokus på:
- Effektiviseringer og ændringer i det nuværende serviceniveau
- Udlicitering af forskellige arbejdsopgaver
- Øget brugerbetaling.
De største beskrevne enkeltbesparelser er på Vej og Park og Teknik- og Service, som er området med de kommunale ejendomme.
På anlægsområdet fortsætter investeringsplanen fra budget 2023 omkring Green Steps og er den plan, der afspejler kommunens initiativer på klimaområdet.
Der er forslag om yderligere investeringer i energibesparende foranstaltninger, som også kan bidrage med yderligere råderum.
Derudover er der fokus på Naturpark Nordfyn.
Økonomiudvalgets område vedrører; den politiske administration, den administrative organisation samt fællesudgiftsområder for hele organisationen.
Den administrative organisation består af myndighedssagsbehandlere på Børn og Unge samt Voksenområdet, og af sagsbehandlere i Teknik, Erhverv og Kultur samt på Jobcentret. Derudover er der medarbejderne i stabene, direktionen samt bygningsadministration for de 3 rådhuse.
Økonomiudvalget har i budgetprocessen ved første udmelding set ind i reduktioner på 9 mio. kr. Dette sparemål er nu reduceret til 5,6 mio. kr.
På den politiske organisation har udvalget drøftet antallet af valgsteder, antallet af Kommunalbestyrelsesmedlemmer samt antallet af udvalg.
Den administrative organisation består hovedsageligt af lønudgifter, og det har derfor været drøftet, om der kan investeres i eksempelvis robotløsninger, der kan være med til at sikre en drift med færre medarbejdere.
Her finder du mere information
Bogense Rådhus, Østergade 23
5400 Bogense
Mandag | 9.00 - 15.00 |
Tirsdag | 9.00 - 15.00 |
Onsdag | 9.00 - 15.00 |
Torsdag | 9.00 - 17.00 |
Fredag | 9.00 - 13.00 |