Fokusområder
Arbejdsmarkedsområdet budgetlægges efter det udmeldte overførselsskøn. Finansiering af overførselsskønnet i Budget 2023–2026 sker derfor via de samlede udmeldte rammer for skatter og tilskud.
Udvalgets særlige fokusområder:
- Konjunkturen
- Investering i at få de sidste med.
Børne- og Ungeudvalget arbejder i budget 2023 videre med implementering af beslutningerne om at styrke hele det specialpædagogiske område på skole- og dagtilbudsområdet.
Der har i de seneste år har været en kraftig stigning i antallet af børn og unge, som har brug for at blive anbragt uden for hjemmet. Børne- og Ungeudvalget har i den forbindelse udarbejdet nye strategier for det forebyggende sociale arbejde, for den tidlige og helhedsorienterede indsats over for børn og unge i sårbare positioner og for de situationer, hvor børn og unge skal anbringes uden for hjemmet.
De nye strategier og politiske retninger er udarbejdet i forlængelse af udvalgets langsigtede arbejde med at kvalitetsudvikle hele det specialiserede sociale børne- og ungeområde. Med de nye strategier sættes der tidligere ind for at hjælpe børn og familier med behov, samtidig med at viften af lokale anbringelsesmuligheder øges, så de betydningsfulde fællesskaber for truede børn og unge ikke brydes, når barnet ikke kan bo hjemme.
Det aktuelle aktivitetsniveau på anbringelsesområdet i Nordfyns Kommune er højere end forudsat i det tekniske budgetgrundlag for 2023. Aktivitetsniveauet er på højde med regnskab 2021. Den samlede ubalance på anbringelsesområdet er beregnet til ca. 16 mio. kr. Hertil forventes et højere aktivitetsniveau vedrørende STU (ungdomsuddannelse for unge med særlige behov) og FGU (grunduddannelser for unge) svarende til 3,3 mio. kr. Den samlede budgetubalance i Børn og Familie forventes derfor at blive 19,3 mio. kr.
Udvalgets særlige fokusområder:
- Børne- og Ungeudvalget har i budget 2022 vedtaget en handleplan for børne- og familieområdet, som forventes at mindske udgifterne i 2022 med 10 mio. kr. Børne- og Ungeudvalget antager at effekten af handleplanen for 2022 også vil mindske udgiftspresset i 2023 med samme værdi. Den samlede budgetubalance i 2023 forventes herefter at udgøre ca. 10 mio. kr.
Administrationens forslag til at skabe budgetbalance er:
- Ændring af tildelingsmodellerne for dagtilbud og skole.
- Ændring af strukturen på dagtilbud og skole med færre dagtilbud og skole.
- Etablering af lokalt anbringelsessted for 12-16 børn/unge i 2023.
Børne- og Ungeudvalget ønsker:
- at der udarbejdes forslag til anlægsbudget for et anbringelsessted som kan realiseres primo 2023 evt. i form af modulbygninger.
- at den resterende budgetubalance håndteres i forbindelse med kommunalbestyrelsens budgetarbejde.
Erhvervs-, Kultur- og Fritidsudvalget har igennem det seneste år arbejdet med udvikling af nye bymidteplaner og det fremtidige behov for prioritering af midler til den fortsatte udvikling af kommunens fire store byer.
Udvalget har ansøgt om midler til frie bymidter som kan være medfinansierende til den politiske beslutning om at flytte Bibliotek og Borgerservice i Otterup til bymidten. Som en del af projektet skal der etableres nye velfærdsfunktioner i bymidterne og her tænkes der blandt andet på Bibliotek og Borgerservice. En del af projektet handler om at blive sat fri af eksisterende regler for at afprøve nye tiltag til at skabe levende bymidter.
Derudover har udvalget også et ønske om, at biblioteket i Søndersø moderniseres, og kommunens museer får et løft, både bygningsmæssig, men også på formidlingsdelen via øget digitalisering.
Udvalgets særlige fokusområder:
- Udvikling af nye bymidteplaner for de fire store byer
- Investeringsprogram for udmøntning af bymidteplanerne
- Flytning af Bibliotek og Borgerservice i Otterup og projekt frie bymidter.
Social og sundhedsområdet er udfordret af, at der bliver flere ældre samt at vi får flere borgere med kronisk sygdom og handicap samtidig med, at der sker store forandringer sundhedsområdet. Grundlæggende så er resultaterne af arbejdet med forebyggelse og rehabilitering er en vigtig parameter i at få enderne i budgettet til at hænge sammen.
Mangel på kvalificeret arbejdskraft er ubetinget den største udfordring i disse år. Der arbejdes med mange indsatser for at rekruttere og fastholde såvel elever som vores fagligt dygtige personale.
I forbindelse med budgetoplægget er der arbejdes med at skabe et budget i balance igennem omstillinger og omprioriteringer af de nuværende indsatser. I udvalget drøftelser er det blevet kaldt ”pakker”. Vi investerer for samtidig at kunne skabe nogle økonomiske resultater. Der er arbejdet med:
- Merudgifter vedrørende sundhed, ældre og det specialiserede voksenområde
- Plejehjemspakken
- Demenspakken
- Sundhedspakken
- Omlægning – service under nye former
- Handicappakken
- Arbejdsglæde og trivsel.
Udvalgets særlige fokusområder:
- Demografiske udfordringer: vi får flere ældre over 79 år og mindre generationer til at pleje de ældre.
- Arbejdskraft: Store årgange af vores ansatte på plejeområdet er på vej på pension. Det er svært at få nye medarbejdere til plejen, da der er hård konkurrence i faget. Samtidig er kravet til faglighed stigende.
- Udviklingen i sundhedsvæsnet: Flere syge borgere sendes hjem tidligere, hvilket stiller større krav til plejeområdet i kommunerne.
Teknik og miljøudvalget har i det forberedende budgetarbejde haft fokus at få lavet en klimahandleplan (DK2020) for de kommende år. En plan som skal være med til at kunne efterleve Kommunalbestyrelsens målsætninger på området, som er at kommunen som virksomhed bliver CO2-neutral i 2030, og kommunen som geografisk område reducerer CO2-udledningen med 70% senest i 2030.
Klimahandleplanen indeholder ligeledes et bæredygtigt investeringsprogram, hvor vi investerer os igennem den grønne omstilling. I budgetforslaget arbejdes der dels med de klassiske energibesparende foranstaltninger inden for energiforbrug, elbiler og alternative energiformer, men også med innovative løsninger som fx skovrejsning og udlæg af flere områder til natur i samarbejde med lodsejere og frivillige foreninger. Sidstnævnte rammer desuden ind i kommunens Naturpolitik og har ophæng i den kommende nordfynske naturpark.
Udvalget har også haft en drøftelse af øget indsats på trafiksikkerhedsområdet med flere midler til at øge indsatsen i de mindre lokalsamfund. Denne del bringes også videre ind i budgetforhandlingerne.
Udvalgets særlige fokusområder:
- Udarbejdelse af DK2020 klimahandleplan, som lever op til kommunalbestyrelsens klimavisionsmål.
- Udarbejdelse af et bæredygtigt investeringsprogram for DK2020, hvor vi investerer os igennem den grønne omstilling.
- Arbejde efter tilstrækkelige ressourcer til klimaindsatsen.
Økonomiudvalget har under budgetdrøftelserne haft særligt fokus på rekruttering og fastholdelse og indsatser for at kunne rekruttere og fastholde kvalificerede ledere og medarbejdere bredt i hele organisationen. Et vigtigt emne ikke mindst når der ses på kommunens andel af medarbejdere på 60+, så vil der i de kommende år skulle rekrutteres mange nye medarbejdere.
Ved budgettet for 2022 – 2025 er der afsat puljemidler til en særlig indsats på området. Midlerne prioriteres til indsatser omkring employer branding, rekruttering, onboarding og ledertalentudvikling samt op i tid /fuldtid og seniorindsatser.
En anden vigtig del af det daglige arbejde i hele organisationen er teknologi og teknologiske velfærdsløsninger. Der er derfor et øget fokus på at der i hele organisationen er trådløst net samt at alle har nødvendigt og tidssvarende udstyr til for bedst muligt at kunne løse kerneopgaven.
Udvalgets særlige fokusområder:
- Rekruttering og fastholdelse
- Alder på medarbejdere
- Seniorindsats og fuld tid/op i tid
- Employer branding
- Rekruttering, on-boarding og ledertalentudvikling
- Løn og lønniveauer
- Ledelse og administration
- IT, digitalisering og velfærdsteknologi
- Indkøb og bæredygtighed.