
Formålet med skovrejsningen er at beskytte de vigtige grundvandsområder, hvor Otterup Vandværk og Lundeværket/VandCenter Syd indvinder drikkevand, skabe et nyt bynært rekreativt område med mulighed for friluftsliv samt styrkelse af natur og biodiversitet.
Formand for Teknik- og Miljøudvalget, Anders Thingholm, udtaler:
"Vi er meget glade for at kunne arbejde hen imod en mulighed for ny bynær skov Syd/Sydvest for Otterup. Projektet er et vigtigt skridt i vores arbejde med at beskytte grundvandet og bidrage til en grønnere fremtid. En ny skov vil ikke blot sikre rent drikkevand til kommende generationer, men også skabe nye rekreative muligheder for borgere og besøgende. Vi håber på stor opbakning fra lodsejerne og lokalsamfundet, så vi sammen kan realisere dette ambitiøse projekt."
Frivillig skovrejsning og rekreativt naturområde
Projektet bygger på frivillige aftaler med lodsejere, der er interesserede i at sælge jord til skovformål. Skoven forventes etableret med en blanding af løvtræer samt store og små lysninger, som vil give gode levebetingelser for dyr og planter. Området vil desuden blive udstyret med stier og faciliteter til rekreativt brug.
Skovridder i Naturstyrelsen Jakob Harrekilde Jensen pointerer:
"Naturstyrelsen har med den grønne trepart fået en endnu større opgave med etablering af bynære rekreative skove, som beskytter grundvandet og bidrager til et bedre klima. Nordfyn er en skovfattig kommune. Vi er derfor glade for, at vi sammen med de øvrige parter er på forkant med at undersøge muligheden for bynær skovrejsning syd for Otterup."
Både VandCenter Syd og Otterup Vandværk har følgende fokus:
"For os handler dette projekt om at sikre rent drikkevand til nuværende og fremtidige generationer. Området, hvor skoven planlægges, er en vigtig kilde til vores drikkevand, og skovrejsning er en effektiv måde at beskytte grundvandet på. Når vi minimerer risikoen for forurening fra pesticider og gødning, sikrer vi, at borgerne fortsat kan få rent og sikkert vand fra hanen. Vi bakker derfor fuldt op om projektet og ser frem til samarbejdet." Fortæller Troels Kærgaard Bjerre, VandCenter Syd.
Status og næste skridt
Projektets parter har gennemført en screening af det potentielle skovrejsningsområde for at vurdere dets egnethed i forhold til grundvandsbeskyttelse, natur- og friluftsinteresser samt planlægningsmæssige forhold. Screeningsrapporten danner grundlag for en beslutning om, hvorvidt et skovrejsningsprojekt skal igangsættes.
Inden en eventuel skovrejsningsaftale indgås, vil der blive afholdt møder i Otteruphallerne for lodsejere og borgere: Første møde blev afholdt i aftes:
Lodsejermøde: 24. marts 2025 (deltagere var inviteret direkte)
Borgermøde: 2. april 2025 kl. 19-21 (alle er velkomne mod tilmelding)
Input fra disse møder vil indgå i det videre arbejde med projektet. På møderne vil Nordfyns Kommune, Naturstyrelsen og vandværkerne præsentere projektet og besvare spørgsmål. Input fra møderne vil indgå i den videre planlægning af skovens placering og udformning.
Etablering og finansiering
Hvis en skovrejsningsaftale indgås, vil Naturstyrelsen stå for opkøb af jord, etablering og drift af skoven. Projektet forventes at blive gennemført over en årrække i takt med lodsejernes frivillige salg af jord. Samarbejdet mellem Otterup Vandværk, VandCenter Syd, Naturstyrelsen og Nordfyns Kommune, hvor kommunen bidrager via "Den Grønne Fond", åbner op for muligheden for fælles finansiering og at søge yderligere finansiering til projektet.
Fordele ved skovrejsningsprojektet
En ny skov syd/sydvest for Otterup vil:
- Beskytte grundvandet ved to vigtige kildepladser i Nordfyns Kommune.
- Skabe et bynært skov- og naturområde med rekreative muligheder.
- Forbinde og styrke eksisterende naturområder.
- Støtte biodiversiteten og reducere CO2-udledning.
- Understøtte Nordfyns Kommunes Klimahandleplan.
Projektet har stor betydning for miljøet, borgernes rekreative muligheder og den fremtidige vandforsyning i området. Vi ser frem til en konstruktiv dialog med lodsejere og borgere om dette vigtige initiativ.
For yderligere information, tilmelding til borgermøde, kontaktinfo og adgang til screeningsrapporten, besøg:
www.nordfynskommune.dk/muligskovrejsningotterup
Kontaktinformation
Jakob Harrekilde Jensen, Naturstyrelsen, Tlf.: 7254 3550
Troels Kærgaard Bjerre, VandCenter Syd, Tlf.: 2969 2407
Anders Thingholm, Udvalgsformand for Teknik og Miljø, Nordfyns Kommune, Tlf.: 2115 3082
Teknik, Erhverv og Kultur via mail: teknisk@nordfynskommune.dk