Tilladelsen er givet efter Planlovens § 35.
Tilladelsen bortfalder, hvis den ikke er udnyttet inden 5 år.
Tilladelsen må ikke udnyttes, før klagefristen er udløbet. En rettidig klage har opsættende virkning, medmindre klagemyndigheden bestemmer andet.
(Byggeriet må ikke påbegyndes, før der er givet byggetilladelse.)
Landzonetilladelsen er meddelt på betingelse af følgende vilkår:
- at hallen ikke må anvendes erhvervsmæssigt brug.
- at beplantningen omkring ejendommen bevares og skal holdes tæt. Beplantningen skal vedligeholdes i fornødent omfang, herunder ved eventuel gentilplantning.
Offentliggørelse
Afgørelsen offentliggøres på kommunens hjemmeside www.nordfynskommune.dk den 29. juni 2022.
Ansøgningen
Der er ansøgt om opførelse af en hal på ejendommen Axel Brahesvej 54, 5471 Søndersø, matr.nr. 6b, Elvedgård Hgd., Veflinge. Hallen ønskes placeret ca. 30 m sydøst for ejendommens stuehus. Ansøger oplyser, at hallen skal benyttes til at opbevare veteranbiler, en traktor, trailer og campingvogn samt diverse haveredskaber, havemøbler m.m. Der ønskes desuden indrettet et mindre snedkerværksted til hobbyprojekter.
Ejer ønsker at placere hallen 30 m fra beboelsen for at bevare eksisterende egetræer, og for at kunne plante flere træer til afskærmning af bygningen. Desuden ønsker ejer at placere hallen lidt væk fra en sø beliggende vest for boligen.
Herunder er der vist et oversigtskort over ejendommen, markeret med rødt.

Nedenfor er vist hallens placering på ejendommen. Den skal placeres i en afstand på ca. 10 meter fra skel og måler 15 x 20 meter.

Hallen ønskes opført med et materiale- og farvevalg som vist på billedet herunder og med en maksimal højde på op til 7 m.

Faktiske forhold
Ejendommen
Ejendommen ligger i landzone og er en beboelsesejendom med et matrikulært areal på 8.726 m2.
I henhold til BBR-registret, er der på ejendommen noteret følgende bygning:
-
Bygning nr. 6: Fritliggende enfamiliehus, bebygget areal 222 m2
Planforhold
Ejendommen ligger inden for følgende udpegninger i Nordfyns Kommuneplan 2017-2029:
-
Område med særlige drikkevandsinteresser (OSD)
Det er vurderet, at udpegningerne ikke er relevante i forhold til det ansøgte.
Forandringer i det åbne land skal afvejes, så de sker i respekt for de enkelte områders karakter og kvalitet. Så vidt det er muligt, skal de enkelte landskabers værdier beskyttes beskyttes eller udvikles. Generelt skal ny bebyggelse og anlæg samt udbygning af eksisterende bebyggelser og anlæg ske under hensyn til landskabet, herunder kulturhistoriske elementer.
Langs størstedelen af ejendommens østlige skel løber et beskyttet dige. Diget er et gammel hovedgårdsdige omkring Elvergård Hovedgård. Elvergård Hovedgård ligger ca. 500 meter sydøst for ejendommen. Diget er beskyttet efter museumslovens §29 stk. a, og der må derfor ikke foretages ændringer i tilstanden af diget.
Besigtigelse og orientering af naboer
Nordfyns Kommune har ikke besigtiget ejendommen.
Ansøgningen har været sendt i naboorientering hos naboen i perioden 25. maj – 10. juni 2022.
Der er indkommet en indsigelse til det ansøgte.
Redegørelse for indsigelse indeholdende tre bemærkninger:
Indsiger gør opmærksom på, at hallen med den ansøgte størrelse kan give anledning til oprettelse af erhvervsvirksomhed i landzone, hvorfor en landzonetilladelse bør omfatte en understregning af, at hallen ikke kan benyttes erhvervsmæssigt, bortset fra landbrug eller skovbrug. Desuden at hallen heller ikke senere vil kunne overgå til erhvervsmæssig brug, heller ikke som overflødiggjort bygning i landzone. Dette er fra indsiger begrundet med, at planlovens hensigt er at friholde landzone for ”industri”, lysskilte og reklameflag, og bevare landzone som åbent landskab med land- og skovbrug, bør sikres efterlevet, også på sigt.
Indsiger gør opmærksom på, at der i ejendommens østlige skel løber et beskyttet hovedgårdsdige, som det er væsentligt at være opmærksom på skal opretholdes med henvisning til især anlægsarbejdet i forbindelse med det ansøgte. Indsiger bemærker derfor, at der bør stilles vilkår om, at anlægsarbejdet skal gennemføres således, at diget fortsat fremstår som oprindeligt; tydeligt markeret i landskabet, og at eventuel terrænregulering holder en passende afstand fra diget, for at sikre dette.
Indsiger gør også opmærksom på, at der på det føromtalte dige findes karakteristiske ”sparekasseege”, som er en del af herregårdslandskabet og hovedgårdens kulturhistoriske miljø, hvorfor en bevaring af digets egetræer bør understøttes.
Disse bemærkninger har indgået i Nordfyns Kommunens sagsbehandling og vurdering af sagen.
Samlet set vurderer Nordfyns Kommune, at der kan gives en landzonetilladelse til opførelse af en hal med den ansøgte størrelse og placering.
Tilladelsen gives dog på betingelse af, at visse vilkår overholdes.
Begrundelse for afgørelsen
Nordfyns Kommune har vurderet, at der kan gives landzonetilladelse til det ansøgte. Nedenfor er kommunens samlede vurdering.
Det er Nordfyns Kommunes vurdering, at hallen kan opføres på den ansøgte placering. Den er placeret i en afstand på 30 meter fra eksisterende bebyggelse, hvor 20 m normalt betragtes som grænsen for at være i tilknytning til eksisterende bebyggelse. Imidlertid er Hallen opført i haveanlægget, der er veldineret af høje træer, og således fremstår hallen alligevel som en integreret del af ejendommenes bebyggelse. Nordfyns Kommune vurderer derudover, at ejendommen har en størrelse, der kan bære en hal af den ansøgte størrelse. En hal på 300 m2 vurderes i dette tilfælde at være passende i forhold til den anvendelse, der er angivet i ansøgningen, selvom der normalt ikke gives tilladelse til udhuse af den størrelse til privat brug.
Nordfyns Kommune vurderer, at hallen således visuelt er tilpasset omgivelserne og ikke er i strid med kommuneplanens udpegninger.
Herudover er der i behandlingen lagt vægt på, at det ansøgte ikke tilsidesætter de hensyn, som kommunen skal varetage efter planloven. Herunder de landskabelige hensyn samt hensynet til naboerne.
Natura 2000 og bilag IV-arter
Kommunen skal ifølge bekendtgørelse om internationale beskyttelsesområder vurdere om det, der gives landzonetilladelse til, kan påvirke internationale beskyttelsesområder væsentligt. I den konkrete sag er nærmeste Natura2000 område ca. 9,6 km mod nord og nordvest. Det er Nordfyns Kommunes vurdering, at det ansøgte ikke kan påvirke dette Natura 2000-område væsentligt.
Kommunen skal også ifølge bekendtgørelsen vurdere, om det ansøgte vil beskadige eller ødelægge yngle-, rasteområder eller plantearter, som er optaget i habitatdirektivets bilag IV. Det vurderes, at det ansøgte ikke vil have negative konsekvenser for arter omfattet af EF-habitatdirektivets bilag IV.
Retsregler
Nordfyns Kommune har truffet afgørelse efter planlovens § 35.
Planlov
Planloven, lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020, og senere ændringer
Kommuneplan 2017-29 for Nordfyns Kommune.
Klagevejledning
Afgørelsen kan inden 4 uger fra offentliggørelsen påklages af enhver med retlig interesse i afgørelsen samt af landsdækkende foreninger og organisationer, der som hovedformål har at beskytte natur og miljø eller varetager væsentlige brugerinteresser inden for arealanvendelsen.
Hvis klagefristen udløber en lørdag eller en helligdag, forlænges fristen til den følgende hverdag.
Klage til Planklagenævnet indgives ved anvendelse af digital selvbetjening. Du klager via Klageportalen, der findes på Nævnenes Hus' hjemmeside. Du logger på, ligesom du plejer, typisk med NEM-ID. Klagen sendes gennem Klageportalen til den myndighed, der har truffet afgørelsen. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for myndigheden i Klageportalen.
Når du klager, skal du betale et gebyr, som for privatpersoner er på 900 kr. og for virksomheder, foreninger og offentlige myndigheder på 1.800 kr. Betaling af klagegebyr sker ved elektronisk overførsel til Planklagenævnet via Klageportalen.
Planklagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, som ikke er indgivet ved digital selvbetjening. Nævnet kan undlade at afvise en klage, som ikke er indgivet ved digital selvbetjening, hvis der foreligger særlige forhold, der gør, at klager ikke må forventes at kunne anvende digital selvbetjening.
Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Nordfyns Kommune, teknisk@nordfynskommune.dk. Kommunen videresender herefter anmodningen til Planklagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt din anmodning kan imødekommes.
Afgørelsen kan indbringes for domstolene inden 6 måneder fra offentliggørelsen.