Tilladelsen er givet efter Planlovens § 35.
Vilkår
Tilladelsen gives på vilkår af,
-
at antennemasten stilles til rådighed for andre antenneformål og operatører mod rimelig betaling,
-
at masten fjernes senest 1 år efter endt brug til det tilladte formål,
-
at mast og tilhørende bygninger på jorden udføres i neutrale og ikke reflekterende farver,
-
at der kan meddeles byggetilladelse til det ansøgte.
Tilladelsen bortfalder, hvis den ikke er udnyttet inden 5 år.
Tilladelsen må ikke udnyttes, før klagefristen er udløbet. En rettidig klage har opsættende virkning, medmindre klagemyndigheden bestemmer andet.
Tilladelsen vedrører kun forholdet til landzonebestemmelserne. Andre nødvendige tilladelser skal søges hos relevante myndigheder.
Byggeriet må ikke påbegyndes, før der er meddelt byggetilladelse.
Offentliggørelse
Afgørelsen offentliggøres på kommunens hjemmeside www.nordfynskommune.dk mandag den 20. marts 2023.
Ansøgningen
Der er søgt om tilladelse til at opføre en 42 m høj mobilantennemast på ejendommen matr. nr. 10a Nørreby By, Klinte, beliggende Brille 3, 5400 Bogense.
Der er undersøgt muligheder for placeringen inden for det søgeområde, hvor masten skal placeres jf. dækningsforpligtigelser fra Energistyrelsen.

Kandidat A – Lodsejer trak sig efter at have overvejet tilbuddet i en periode.
Kandidat B – Ansøger har været i dialog med skolen, som pt. ikke er interesseret i at indgå aftale om opsætning af en mast. Yderligere oplyser TT-netværket at de vil opnå samme dækning fra denne placering, som de vil på ansøgte placering.
Kandidat C – Ansøgte placering.
Placeringen er valgt ud fra, at masten her skal kunne opfylde dækningskravene fra
Energistyrelsen. Placeringen er fundet i samarbejde med lodsejeren og TT-Netværket og der har været en indledende forhåndsdialog med Nordfyn Kommune vedr. området og mulighederne for opstilling af en mast i dette område.
Masten bliver placeret nord for eksisterende driftsbygninger og umiddelbart bag to gylletanke beliggende tæt på Overballe. I fællesskab med lodsejer er det vurderet, at masten med den foreslåede placering er til mindst mulig gene i forbindelse med arealernes benyttelse. Med den valgte placering vil masten efter ansøgers vurdering sikre en god dækning til områdets borgere, som i dag er næsten uden mobildækning.
Der findes ingen andre høje strukturer i området, som vil kunne anvendes til etablering af en antenneposition i søgeområdet. Det er derfor nødvendigt med etablering af en ny mast, for at TT-Netværket kan efterkomme Statens krav om bedre tale- og mobilbredbåndsdækning.
Der er valgt en 42 m gittermast for opnå den nødvendige dækningsforpligtigelse. Derudover er masten forberedt til at indplacere andre mulige mastebrugere.
Der er valgt en gittermast, hvorpå der opsættes panelantenner med tilhørende radiotekniske komponenter. Ved mastefoden sættes teknikkabine eller teknikskabe.
Planlovens landzonebestemmelser
Kommunens landzonetilladelse er nødvendig, da ejendommen ligger i landzone.
Kommunen skal vurdere det ansøgte i forhold til de hensyn, den skal varetage ved landzoneadministrationen, herunder hensynet til landskab, natur, miljø og naboer.
Kommunens bemærkninger/vurderinger
Ejendommen ligger i landzone og er ikke en landbrugsnoteret ejendom på ca. 47 ha.
Det samlede bygningsareal for ejendommen er på i alt 740 m², heraf 220 m² bolig og 580 m² erhvervsbygninger.
Ejendommens bolig og driftsbygninger er beliggende i lokalplanområde 8-103 for Nørreby. Restejendommen hvorpå masten placeres er beliggende i det åbne land umiddelbart nord for ejendommens bygninger.
Kommuneplan
Ejendommen er i Nordfyns Kommuneplan 2021-2033 beliggende i rammeområde BE8 – Nørreby og er omfattet af kystnærhedszone, skovrejsningsområde, biologisk interesseområde, større sammenhængende landskaber, uforstyrrede landskaber, landskabelige/geologiske beskyttelsesområder, projektområde for Naturpark Nordfyn, potentielle økologiske forbindelser, potentielle naturområder
I henhold til kommunens retningslinjer for opstilling af antennemaster må master opstilles inden for områder med landskabsinteresser, hvis der er et dokumenteret behov, alternative placeringer er undersøgt, og der ikke er andre brugbare strukturer i nærområdet.
Der er dokumenteret et behov for opstilling af en mast i området, og der er undersøgt alternative placeringer, og der ses ikke at være andre brugbare strukturer i nærområdet, hvorfra dækningskravet kan opfyldes.
Den ansøgte mast opføres i tilknytning til ejendommens eksisterende bebyggelse.
En mast vil imidlertid, på grund af sin højde, kunne ses både fra de nærmeste omgivelser og over større afstande. Mastens udformning er derfor også indgået i vurderingen, og det er vurderet, at en gittermast vil virke mest transparent og dermed mindst synlig i landskabet.
Natura 2000
Nordfyns Kommune vurderer, at placeringen af antennemasten ikke vil have væsentlig indvirkning på dyre- og planteliv, herunder at der ikke vil ske forringelse eller beskadigelse af yngle-, vokse, eller rasteområder for særligt beskyttede arter jf. habitatsbekendtgørelsen.
Besigtigelse og orientering
Nordfyns Kommune har ikke besigtiget ejendommen.
Ansøgningen har været sendt i naboorientering hos de omkringliggende naboer i perioden 24. november 2022 til 8. december 2022.
I forbindelse med naboorienteringen har Nordfyns Kommune modtaget en indsigelse. I indsigelsen udtrykkes bekymring for den sundhedsmæssige risiko ved at bo og opholde sig tæt på en mobilantennemast. Indsiger refererer til undersøgelser omkring strålingsrisici på såvel kort som lang sigt for både mennesker og flora, der rammes af stråling fra mobilmaster.
Ansøger Kamtower Danmark A/S har fået forelagt indsigelsen og bemærker følgende i forhold til sundhedsrisici:
Sundhedsrisici er ikke en del af hverken byggelovgivning, planlovgivning eller mastelov. Dette forhold håndhæves alene af Sundhedsstyrelsen. Dertil skal det siges at Teleoperatørerne overholder de gældende grænseværdier. Mobiloperatørerne henviser til og overholder retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen vedrørende radiobølger. De grænseværdier der bruges i Danmark, har baggrund i anbefalinger fra Det Europæiske Råd. Energistyrelsen fører tilsyn med, at disse grænseværdier overholdes. Jf. Sundhedsstyrelsen hjemme side fremgår det at:
”Mobiltelefonen repræsenterer den største kilde til eksponering for radio- og mikrobølger. En mobiltelefon holdt op til øret under samtale giver således anledning til en markant højere eksponering end den fra eks. WIFI-router. Mobilmasterne opsættes forholdsvis tæt for at kunne sikre god forbindelse mellem mobilmaster og mobiltelefoner. Mobilmastens og mobiltelefonens sendestyrke, og dermed radiobølgernes intensitet, tilpasses dynamisk efter sende- og modtageforholdene. Når der er 2 RESTRICTED god forbindelse, reducerer både mobilmast og mobiltelefonen derfor deres sendestyrke. Den, som anvender mobiltelefonen, bliver således eksponeret for en lavere intensitet.”
Nordfyns Kommune inddrager ikke en drøftelse af sundhedsrisici i behandlingen af en ansøgning om landzonetilladelse, da dette forhold ikke er omfattet af Planlovens bestemmelser.
Afgørelsen
Nordfyns Kommune meddeler hermed tilladelse til opførelse af en gittermast på 42 m til mobilkommunikation på matr. nr. 10a Nørreby By, Klinte, beliggende Brille 3, 5400 Bogense.
Kommunen vurderer samlet set, at tilladelsen ikke tilsidesætter hensyn, som skal varetages ved landzoneadministrationen, herunder landskabelige, naturbeskyttelsesmæssige, miljømæssige eller andre samfundsmæssige hensyn som f.eks. nabohensyn.
Der er samtidig lagt vægt på,
-
at alternativ placering vurderes at være undersøgt i tilstrækkelig grad, og der ikke er fundet anden placering med den ønskede dækning,
-
at opførelse af masten ikke medfører tilsidesættelse af landskabelige interesser i væsentlig grad, og
-
at kommunen vil fremme den bedst mulige adgang til digitale netværk for borgere, virksomheder og turister i hele kommunen.
Herudover er der i behandlingen lagt vægt på, at det ansøgte ikke tilsidesætter de hensyn som kommunen skal varetage efter planloven. Herunder de landskabelige hensyn samt hensynet til naboerne.
Retsregler
Nordfyns Kommune har truffet afgørelse efter planlovens § 35.
Planlov
Planloven, lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020, og senere ændringer
Kommuneplan 2021 - 2033 for Nordfyns Kommune
Klagevejledning
Afgørelsen kan inden 4 uger fra offentliggørelsen påklages af enhver med retlig interesse i afgørelsen samt af landsdækkende foreninger og organisationer, der som hovedformål har at beskytte natur og miljø eller varetager væsentlige brugerinteresser inden for arealanvendelsen.
Hvis klagefristen udløber en lørdag eller en helligdag, forlænges fristen til den følgende hverdag.
Klage til Planklagenævnet indgives ved anvendelse af digital selvbetjening. Du klager via Klageportalen, der findes på Nævnenes Hus' hjemmeside. Du logger på, ligesom du plejer, typisk med Mit-ID. Klagen sendes gennem Klageportalen til den myndighed, der har truffet afgørelsen. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for myndigheden i Klageportalen.
Når du klager, skal du betale et gebyr, som for privatpersoner er på 900 kr. og for virksomheder, foreninger og offentlige myndigheder på 1.800 kr. Betaling af klagegebyr sker ved elektronisk overførsel til Planklagenævnet via Klageportalen.
Planklagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, som ikke er indgivet ved digital selvbetjening. Nævnet kan undlade at afvise en klage, som ikke er indgivet ved digital selvbetjening, hvis der foreligger særlige forhold, der gør, at klager ikke må forventes at kunne anvende digital selvbetjening.
Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Nordfyns Kommune, teknisk@nordfynskommune.dk. Kommunen videresender herefter anmodningen til Planklagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt din anmodning kan imødekommes.
Afgørelsen kan indbringes for domstolene inden 6 måneder fra offentliggørelsen.