Nordfyns Kommune logo, til forsiden

Landzonetilladelse til opførelse af enfamiliehus og erhvervsbygning, samt fritliggende garage, Hessum Bygade, Otterup.

Nordfyns Kommune giver hermed tilladelse til opførelse af enfamiliehus på 170 m2, mellembygning på 90 m2, erhvervsbygning på 370 m2, samt fritliggende garage på 90 m2 på matr.nr. 11a, Hessum Bygade 55, 5450 Otterup.

Type
ZonetilladelseAfgørelse
Klagefrist
15.10.2021

Område
5450 Otterup
Lagt online
17.09.2021

Tilladelsen er givet efter Planlovens § 35.

Tilladelsen bortfalder, hvis den ikke er udnyttet inden 5 år.

Tilladelsen må ikke udnyttes, før klagefristen er udløbet. En rettidig klage har opsættende virkning, medmindre klagemyndigheden bestemmer andet.

Tilladelsen vedrører kun forholdet til landzonebestemmelserne. Andre nødvendige tilladelser skal søges hos relevante myndigheder.

Byggeriet må ikke påbegyndes, før der er givet byggetilladelse.

Offentliggørelse

Afgørelsen offentliggøres på kommunens hjemmeside www.nordfynskommune.dk den 17. september 2021.

Ansøgningen

Du har søgt om tilladelse til opførelse af enfamiliehus på 170 m², mellembygning på 90 m², erhvervsbygning på 370 m², samt fritliggende garage på 90 m²
på matr.nr. 11a, Hessum Bygade 55, 5450 Otterup.

Kommunens landzonetilladelse er nødvendig, fordi ejendommen ligger i landzone.

Faktiske forhold

Du har søgt om tilladelse til opførelse af enfamiliehus på 170 m², mellembygning på 90 m², erhvervsbygning på 370 m², samt fritliggende garage på 90 m².

Enfamiliehuset opføres med ensidigt fald på tagkonstruktionen og med en højde på ca. 4,5 m² på det højeste sted.

Mellembygningen opføres i glas på både vægge og tag.

Erhvervsbygningen opføres med fladt tag og med en bygningshøjde på ca. 4,25 m.
Erhvervsbygningen indeholder kontorer og mødelokale, areal til tegnestue, vare ind/udlevering samt reception og toilet.

Oversigtsplan over ejendommen
Oversigtsplan over ejendommen

Ejendommen

Ejendommen ligger i landzone og er en ikke-landbrugsnoteret ejendom på ca. 4.815 m². Ejendommen ligger i udkanten af landsbyen Hessum. Landsbyen strækker sig mod vest og syd. Øst for ejendommen er der marker.

Ved ejendommens sydlige grænse er der en sø på ca. 400 m²

I henhold til kommunens byggesagsarkiv og BBR-registret, er ejendommen ubebygget.

Kommuneplan

Ejendommen er i Nordfyns Kommuneplan 2017-2029 omfattet af:

  • Afgrænsede landsbyer

  • Kystnærhedszone

  • Større uforstyrrede landskaber

Afgrænsede landsbyer

Ejendommen er placeret som yderste ejendom mod øst, lige inden for landsbyafgrænsningen for Hessum.

Kystnærhedszone

Kystnærhedszonen er en ca. 3 km. bred zone langs med alle Danmarks kyster og som omfatter landzonen og sommerhusområder i kystområderne.

Kystnærhedszonen er fastlagt i planloven, og hensigten med kystnærhedszonen er at beskytte det danske kystlandskab, hvis udstrækning og variation er enestående i Europa. De danske kyststrækninger er flere steder noget af det mest uberørte natur og landskab, som Danmark har.

Planlægningen skal sikre, at de danske kyststrækninger fortsat bevarer deres karakter og helhed som et sammenhængende landskab, så også de efterfølgende generationer kan have glæde af at opleve de relativt uberørte kystlandskaber. Derfor skal funktionelt begrundet byggeri (byudvikling og lignende) ske i tilknytning til byerne og eksisterende bygninger og først og fremmest bag ved eksisterende bebyggelse.

Større uforstyrrede landskaber

Et uforstyrret landskab er et større område, hvilket efter fynske forhold er over 50 ha, som i vidt omfang er friholdt og upåvirket af større tekniske anlæg, større infrastrukturanlæg som motorvej og jernbane, større bysamfund og væsentlig bymæssig påvirkning i øvrigt samt større ferie- fritidsanlæg som motorbaner, større skydebaner eller feriecentre. Med større tekniske anlæg er der først og fremmest tale om høje anlæg, der er synlige over større afstande så som vindmøller, master, højspændingsanlæg, skorstene m.v.

Besigtigelse og orientering

Nordfyns Kommune har ikke besigtiget ejendommen.

Ansøgningen har været sendt i naboorientering hos naboerne i perioden 18. juni til 5. juli.

Her modtog Nordfyns Kommune følgende bemærkninger:
Naboerne var bekymrede for at placeringen af erhvervsbygningen ville forhindre udsigten fra deres bolig, samt en bekymring om omfanget af trafik til og fra virksomheden.

Indsigelsen har været i partshøring hos ansøger, hvorefter der er fremsendt et revideret projekt hvor bygningernes placering er ændret, således at udsigten fra naboens bolig ikke forstyrres.

Herefter har ansøgningen været sendt i fornyet naboorientering hos naboerne i perioden 30. august til 14. september

Der er ikke modtaget bemærkninger til det ansøgte ved anden naboorientering.

Begrundelse for afgørelsen

Nordfyns Kommune har vurderet at der kan gives landzonetilladelse til det ansøgte.
Nedenfor er kommunens samlede vurdering.

Det er Nordfyns Kommunes vurdering, at det ansøgte projekt er tilpasset landskabet, og at det ansøgte ikke er i strid med kommuneplanens udpegninger.

Der er lagt vægt på

  • At bygningerne opføres med en maksimal højde på 4,5 m og med fladt tag, eller ensidig taghældning, samt i materialer og farver inden for jordfarveskalaen

Nordfyns Kommune vurderer, at det ansøgte kan placeres inden for kystnærhedszonen, da det ansøgte placeres i nærheden af eksisterende bebyggelse mod nord, vest og syd og ejendommen samtidig ligger inden for landsbyafgrænsningen.

Det vurderes også, at bygningerne ikke vil være synlige fra kysten og derfor vil det ikke påvirke oplevelsen af kystlandskabet.

Da det ansøgte placeres ca. 1,7 km fra kysten, vurderes det, at der ikke er risiko for oversvømmelse eller erosion fra havet.

Det vurderes, at det ønskede projekt kan opføres inden for det større uforstyrrede landskab, da der er tale om opførelse af enfamiliehus på 170 m², mellembygning på 90 m², erhvervsbygning på 370 m², samt fritliggende garage på 90 m².

Byggeriet antager en maksimal højde på 4,5 m og placeres inden for landsbyafgrænsningen. Samtidig placeres byggeriet med en afstand på 9 m til skel mod nord og 18 m til skel mod øst og der er eksisterende bebyggelse mod nord, vest og syd.

På baggrund af dette vurderes det, at graden af uforstyrrethed ikke vil ændres ved opførelse af det ansøgte.

Herudover er der i behandlingen lagt vægt på, at det ansøgte ikke tilsidesætter de hensyn som kommunen skal varetage efter planloven. Herunder de landskabelige hensyn samt hensynet til naboerne.

Retsregler

Nordfyns Kommune har truffet afgørelse efter planlovens § 35.

Planlov

Planloven, lovbekendtgørelse nr. 1157 af 1. juli 2020, og senere ændringer

Kommuneplan 2017-29 for Nordfyns Kommune.

Klagevejledning

Afgørelsen kan inden 4 uger fra offentliggørelsen påklages af enhver med retlig interesse i afgørelsen samt af landsdækkende foreninger og organisationer, der som hovedformål har at beskytte natur og miljø eller varetager væsentlige brugerinteresser inden for arealanvendelsen.

Hvis klagefristen udløber en lørdag eller en helligdag, forlænges fristen til den følgende hverdag.

Klage til Planklagenævnet indgives ved anvendelse af digital selvbetjening. Du klager via Klageportalen, der findes på hjemmesiden for Nævnenes Hus. Du logger på, ligesom du plejer, typisk med NEM-ID. Klagen sendes gennem Klageportalen til den myndighed, der har truffet afgørelsen. En klage er indgivet, når den er tilgængelig for myndigheden i Klageportalen.

Når du klager, skal du betale et gebyr, som for privatpersoner er på 900 kr. og for virksomheder, foreninger og offentlige myndigheder på 1.800 kr. Betaling af klagegebyr sker ved elektronisk overførsel til Planklagenævnet via Klageportalen.

Planklagenævnet skal som udgangspunkt afvise en klage, som ikke er indgivet ved digital selvbetjening. Nævnet kan undlade at afvise en klage, som ikke er indgivet ved digital selvbetjening, hvis der foreligger særlige forhold, der gør, at klager ikke må forventes at kunne anvende digital selvbetjening.

Hvis du ønsker at blive fritaget for at bruge Klageportalen, skal du sende en begrundet anmodning til Nordfyns Kommune, teknisk@nordfynskommune.dk. Kommunen videresender herefter anmodningen til Planklagenævnet, som træffer afgørelse om, hvorvidt din anmodning kan imødekommes.

Afgørelsen kan indbringes for domstolene inden 6 måneder fra offentliggørelsen.