Her er der masser af mulighed for at cykle, løbe, gå, klatre i træer og lege i vores dejlige skovområder og meget, meget mere. For at give dig lidt inspiration til at bruge naturen, så har vi herunder lavet nogle forslag til spændende udendørsaktiviteter for dig og din familie - hvad enten det foregår i jeres have eller du tager til skov eller strand.
Rigtig god fornøjelse.
Aktiviteter i den nordfynske natur
Naturbingo er en sjov og lærerig leg for hele familien.
Det går i al sin enkelthed ud på, at I skal ud i naturen sammen og finde de ting, der er på bingopladen.
Hvem finder først alle tingene på bingopladen? Måske skal I dyste mod hinanden? Eller måske får I bingo, når en række er fyldt? Det er helt op til jer.
Det vigtigste er, at I får en god oplevelse sammen ude i naturen.
Hvem ved, måske finder I ting i naturen, I ellers ikke havde opdaget?
Troldebingo
Se, om du kan finde ni lækkerier, som trolde ofte spiser i naturen.
Her kan du hente din troldebingoplade.
Find flere naturbingoplader på visitnordfyn.dk.
Der findes mange små naturperler på Nordfyn.
Naturperler som du måske ikke har oplevet, fordi afstanden imellem dem er for stor til, at du kan nå dem på en vandretur. Derfor kan du med fordel pakke madpakken og hoppe på den gamle jernhest for at få dig en naturoplevelse, der strækker sig over en lidt større afstand.
Til at hjælpe dig har Visitnordfyn samlet en række rigtig gode bud cykelruter, hvor I har mulighed for at opleve det storslåede landskab, imens I cykler mod udvalgte naturperler på Nordfyn. Der har været fokus på, at ruterne går langs de mindre trafikkerede veje, så der er mere tid til at fokusere på landskabet og roen, fremfor trafikken.
Ruterne findes over hele Nordfyn. De varier i afstand og terræn og slutter altid tilbage ved start igen, så det også er muligt at cykle sig en tur, uden at man har diamanter i benene. Se cykelruter her.
Overalt på Nordfyn findes der stier og ruter, som bare venter på at blive udforsket. Nogle er nemme at finde, og andre finder man tilfældigt, når man er ude at opleve landskabet.
En god start, kan være at gå kløverruterne, som findes med start fire forskellige steder i kommunen. Kløverruterne er en samling af markerede ruter i landskabet, som varierer i længden.
Du kan finde en beskrivelse af ruterne her
Kløverstierne finder du i Søndersø, Skåstrup, Otterup og Bogense.
Ud over kløverstierne kan du selvfølgelig også gå dine egne veje og opleve den storslåede natur på Nordfyn. Igen kan vi fremhæve Gyldensteen som en storslået naturoplevelse. I kan også vælge at vandre langs den nordfynske kyst ved Nærå Strand eller Hasmark. Tag på vandretur i klitterne ved Flyvesandet, hvor du kan blive blæst godt igennem og efterfølgende finde læ langs stierne i de omkringliggende skove. Og nu hvor skoven bliver nævnt, så er der Langesøskoven omkring Morud, som tager flere dage at opleve i sin fulde skønhed.
For de mere erfarne vandrere kan man begive sig ud på den 12 kilometer lange tur rundt om Enebærodde, hvor hverdagen bliver sat på pause, så snart man bevæger sig ud i den natur, som kun kan opdages på gåben eller cykel.
- Her finder du kløverstierne på Nordfyn
- Du kan også finde inspiration til øvrige ruter på hjemmesiden for VisitNordfyn og på UdiNaturen.
- Sidste mulighed er bare at gå ud af hoveddøren og se, hvor du ender.
Hjælpemidler:
Det er godt at have et par gode sko og tøj, der kan bruges til at være aktiv i. En rygsæk med vand og lidt snacks, hvis man skal ud på en længere tur, eller hvis sulten lige pludselig rammer.
Husk altid at medbringe en mobiltelefon, så du kan komme i kontakt med omverdenen. Og ellers - så har man mulighed for at bruge GPS’en til at finde hjem igen.
Seks gratis eventyr kan opleves langs børnevenlige ruter i naturen på Nordfyn.
Se mere på kommunens side om natureventyr.
Det er altid en god ide at tage til stranden.
Når vejret er roligt og havet er stille, kan det give ro i sjælen at gå langs vandet og høre bølgeskvulpene fra vandet, der langsomt ruller ind på stranden. Når vinden raser, kan det være befriende at komme ud og blive godt blæst igennem og få den travle hverdag lidt på afstand.
På stranden, hvor der er højt til himlen, gør det heller ikke så meget, at børnene larmer lidt ekstra, eller løber lidt for hurtigt, da der er masser af plads. Når man går på stranden, er det naturligt, at øjnene søger i strandkanten efter slebet glas, rav, flotte muslingeskaller og sten i diverse afskygninger. Hvorfor ikke samle et par flotte sten og muslinger sammen og tage dem med hjem, hvor man kan lave flotte kunstværker, der kan pryde haver, vinduer og indkørsler?
Man kan lime sten eller muslingeskaller sammen med en limpistol og skabe flotte skulpturer. Eller man kan male på dem med maling eller tuscher og få de mest fantastiske malerier. Kun fantasien sætter grænser og med lidt kreative evner, kan man hurtigt blive fanget.
- Hjælpemidler: Tuscher/maling. Limpistol/sekundlim. perler, glimmer eller hvad man har af kreative ting hjemme i skufferne.
Hvis I har lyst til en action-packed oplevelse, med en 100 % succesrate, så er krabbefiskeri et sikkert go to.
Ud over at der næsten er fangstgaranti, så er det også super nemt at komme i gang med. Du skal blot bruge snor, en tøjklemme og noget madding, så er du faktisk klar.
Krabber spiser næsten alt, så til madding kan du bruge et stykke spegepølse eller et andet stykke kød, der gerne lugter lidt. Det bedste sted at fange krabber er fra en badebro, hvor du kan komme ud til det lidt dybere vand, og hvor du har et godt overblik over, hvad der er nede i vandet.
Tøjklemmen bindes i snoren og madding sættes fast i tøjklemmen. Dernæst er det bare at smide tøjklemmen ned på bunden og vente på, at krabberne bider på. Krabben holder som regel så godt fast i maddingen, at du kan hive tøjklemmen op med krabben på. Det kan være en god idé at tage en spand med, som fyldes med frisk havvand. Det kan du putte krabben i, når du har fanget den. Så er den i sine vante omgivelser, imens du kikker nærmere på den. Krabber er meget medgørlige og nemme at håndtere, dog skal du lige passe lidt på kløerne, som godt kan nappe lidt.
- Hvor: Det bedste sted for krabbefiskeri er på badebroerne langs kysten, hvor der er godt udsyn, og du har mulighed for at komme ud på lidt dybere vand
- Hvad skal du bruge: Snor, tøjklemme og kød til madding. Eventuelt en spand til at opbevare krabberne i.
Når I begynder at bevæge jer ud i naturen, vil I inden længe opdage, at der på Nordfyn er en utrolig stor bestand af hjortedyr, som trives i skove og på markerne.
I Danmark har vi 4 forskellige hjortedyr. Rådyr, sikahjort, dådyr og krondyr, som lever vildt rundt om i landet. Det kan godt være lidt svært i starten at kende forskel på, hvem der er hvem. Men hvis man ved, hvad man skal se efter, kan man faktisk blive ret god til at kende forskel. De to nemmeste måder at kende forskel er ved at se på hjortenes gevirer (hvis de har sådan et). Eller ved at kikke på bagdelen, som også kaldes for spejlet. Skoven-i-skolen.dk har lavet et rigtig godt ark, som kan hjælpe dig med at genkende de hjortedyr, du møder.
Du kan finde arket om hjortespor her.
På hjemmesiden er der også rigtig gode beskrivelser af de spor, som afslører hjortedyrenes tilstedeværelse, så med dem i baghånden er der gode muligheder for at finde sporene, når man er på tur ude i naturen. På Nordfyn finder du 2 forskellige hjortearter - og den ene af arterne møder du mere end den anden. I kan hen over en udvalgt periode notere ned hvilken art I ser, og derved finde ud af hvilken art man oftest møder i Nordfyns Kommune.
Husk at være opmærksom på, hvor i naturen du må færdes. Vi har lavet en videoguide til dig her:
God tur!
En god måde at lære nye naturområder at kende på er ved at gå ad veje, man aldrig har gået på før.
Ofte kan det dog være forbundet med frygten for at fare vild og ikke at kunne finde tilbage igen. Derfor er det rart, hvis man ved hjælp af kort og kompas kan finde tilbage til vante omgivelser.
For at komme i gang skal mange bruge kort og kompas. Kompas kan købes i de fleste outdoor-butikker, eller downloades som en app. En app kan være et godt begynderværktøj i forbindelse med læring, så man ikke skal ud og bruge penge på et kompas til at starte med. Derudover skal man også bruge et kort. Der findes utallige kort over Danmark, og de fleste kan bruges, hvis der er veje og stier indtegnet.
På arealinfo kan du printe kort, som du kan navigere efter. Ligesom der også er apps, hvor det er muligt at downloade kort, som du kan gå efter.
Hvis man er helt ny til at navigere via kort og kompas, kan det være en god ide at se et par youtubevideoer om emnet for at lære det grundlæggende.
En god begynderrute vil være én af kløverruterne, som findes i kommunen. Så kan du følge skiltene samtidig med, at du ved hjælp af kortet følger med i, hvor langt I er på ruten. Mere info om kløverstierne finder du i fanen ovenover, der hedder ”tag på vandretur i den nordfynske natur”.
En god ide til matematiktimen
Det er muligt at bruge kort og kompas i forbindelse matematiktimen
- Find et område på Nordfyn, som I ønsker at besøge, og find et topografisk kort over området. Du kan printe kort ud på arealinfo.
- Find målestoksforhold. Det vil sige, hvor langt der er på kortet i forhold til i virkeligheden. På arealinfo er det vist med en lineal, der ligger nederst i venstre hjørne. Så kan du se, hvad en centimeter på kortet svarer til ude i naturen
- Lav en rute og mål på kortet, hvor mange centimeter ruten er. Du kan nu regne rutens længde ud.
- For at kontrollere, om man har regnet rigtigt, er man jo nødt til at afprøve ruten i virkeligheden. Så ud med en skridttæller, Endomondo eller lignende, hvor du kan tracke ruten, og til slut se, om det stemmer med jeres udregninger.
Kan I huske det der med at gå på skattejagt, hvor man skulle følge et kort frem til, hvor X’et var?
Og bagefter bruge mindst ligeså lang tid på at grave i jorden eller lede efter skatten i et hult træ, fordi skatten var gemt, så en tilfældig forbipasserende ikke fandt den.
Skattejagt lever stadig i bedste velgående og har bredt sig til hele verden under navnet geocaching. Det findes over hele Nordfyn.
Det går i sin enkelthed ud på, at du downloader appen ”geocaching” som indeholder et stort danmarkskort fyldt med små grønne pletter. De små pletter er skatte placeret af ivrige geocachere rundt om i landskabet, som du har mulighed for at finde.
Skattene er lagt ud med det formål, at andre mennesker skal have mulighed for at udleve deres indre pirat, og gå, cykle eller køre efter lige præcis den skat, som man har udset sig på kortet. Når man finder skatten vil den typisk indeholde en logbog som man noterer navn og dato i, så andre geocachere kan se hvornår og af hvem, den sidst er fundet, samt en lille genstand, som er skatten. Genstanden kan man vælge at lade blive i kassen, eller bytte den ud med sin egen genstand, som man tænker, kan glæde den næste, der finder skatten. Bemærk, at skatten er en lille genstand, som måske ikke har så stor værdi rent økonomisk, men godt kan give en stor affektionsværdi for den, der finder den.
På Nordfyn finder du en stor variation af caches. Nogen kan du køre til i bil og er forholdsvis nemme at finde. Andre er gemt i terræn, du kun kan nå til fods og kræver lidt held at finde. Flere af punkterne er knyttet til seværdigheder, eller punkter med historisk interesse, og via appen kan du ofte læse lidt om den historie, der er knyttet til området.
Vi kender det alle. Det har været en fuldstændig vindstille dag, solen har været fremme og dagen er blevet brugt udenfor.
Men klokken er blevet mange og solen er på vej ned. Derfor begynder man at pakke ned for dagen og bevæge sig ind i trygge rammer indendørs.
Men når solen går ned og mørket overtager, så åbner der sig en helt ny verden op, som kan udforskes. Et bål i mørket, giver en helt anden oplevelse, end det gør i dagslys, og man får pludselig en ide om, hvorfor det var så vigtigt for vores forfædre, der levede uden elektricitet. Aftenen kan eventuelt suppleres med spøgelseshistorier og varm kakao for at få familien til at samles endnu tættere omkring bålet.
Det er også muligt at bruge mørket til at se op mod stjernerne og nyde det fantastiske syn, man oplever i en fuldstændig skyfri nat. Hvis man ønsker at bruge tid på at lære mere om stjernerne, findes der også flere rigtig gode apps, som på en nem og sjov måde fortæller om vores nattehimmel. ”Skyview lite” er et godt bud på en god og gratis begynder-app, som selv de mindste kan bruge til at navigere rundt på himlen med.
Hvis I tør, kan I også gå en tur i de offentlige skove, eksempelvis Naturstyrelsens skove, selvom det er mørkt. (I private skove må man dog kun færdes indtil solnedgang.) I den mørke skov vil man hurtigt opleve, at den trygge skov, som man måske har brugte mange timer i, pludselig bliver helt anderledes, og faktisk kan virke lidt uhyggelig. Dét, at man overvinder sin frygt for mørket, og gennemfører turen, kan i sig selv være en kæmpe naturoplevelse, som efterfølgende er i tankerne flere dage efter.
- Shelters: Mange steder på Nordfyn er der mulighed for at overnatte i shelter. Intet slår at vågne op midt i naturen.
- Hvor: Hjemme, i nærområdet eller offentlige skove.
- Hjælpemidler: Bålplads, bålgryde eller lignende. Skyview lite, eller lignende app, til at lære om stjerner. Udinaturen.dk kan bruges til at finde offentlige skove, der er ejet af Naturstyrelsen. Du kan finde vores shelters på bookenshelter.dk eller udinaturen.dk.
Træer behøver ikke at være sjældne for at være spændende.
Hvert træ er helt sit eget, og har egenskaber og historier tilknyttet, som er et helt eventyr, hvis man først finder det.
Birken, som man næsten ikke kan undgå i naturen, har en fantastisk evne til suge vand til sig, og kan faktisk være med til at holde din græsplæne tør. Birkebark indeholder også olier, der gør det til et fantastisk optændingsmiddel, når du skal lave bål.
Pilen finder du næsten også overalt i vores natur. Den blev i gamle dage brugt som middel mod hovedpine fordi blade og bark indeholder salicylsyre. Stoffet blev også brugt i de første hovedpinepiller, og en syntetisk version bruges stadig i moderne medicin den dag i dag.
Hylden, som vi alle kender, er også fyldt med gode historier og ritualer. Vidste du for eksempel, at du altid skal huske at spørge hyldemor om lov, inden du begynder at skære i hendes grene? Eller at der på Nordfyn er et gammelt råd mod feber, der går ud på, at man skal stille sig ind under et hyldetræ og få en klog kone til at sige følgende formular.
”Hyldetræ jeg klager dig
Feberen den plager mig
Hyldetræ, du har vundet
Feberen den er forsvundet”
Og så skulle feberen forsvinde inden længe.
Selvom træerne er normale rundt om i landet, indeholder de ligesom mennesker, historier og egenskaber, som er helt specielle og spændende at lære bedre at kende. Derfor kan det være sjovt at bruge en smule tid på at lære træerne i haven bedre at kende. Hvis man er flere om det, kan man vælge hvert sit træ, som man skal undersøge nærmere ved hjælp af bøger eller internettet. Derefter kan man skiftes til at fortælle de sjove historier og spændende egenskaber, som man opdager om sit træ.
- Hjælpemidler: Google, bøger om træer
Her i disse dage hvor vi skal holde afstand til hinanden, er det en perfekt mulighed at begive sig ind i den store fantastiske verden, der svæver over os - nemlig fuglenes verden.
Du behøver ikke at vide noget om fugle i forvejen, eller bruge mange penge på at købe det rigtige udstyr, du kan faktisk begynde derhjemme i haven. Du har sikkert lagt mærke til alle de små fugle, der sidder i hæk og træer omkring huset, men har du nogensinde tænkt på, hvilke fugle det er?
Hver fugl har ligesom mennesker forskellige ”frisurer”, farver, stemmer og bevægelsesmåder, der afslører hvilken fugl, der er tale om.
Til at hjælpe dig med at finde navnet på fuglene kan du bruge en af de mange hjemmesider eller app’s der findes.
Et godt begynder ”sæt” er hjemmesiden www.fuglestemmer.dk og appen ”fugleapp”. Begge er utrolig brugervenlige, og der er mulighed for både at se billeder af fuglen, høre dens kald, samt at læse mere om, hvad det er for en fugl, du har fundet.
Hvis du ønsker at gå skridtet videre og komme ud i naturen og se efter fugle, så er det Gyldensteen Strand, man skal besøge. Her summer det af forår i både det ferske og det salte vand, og der er masser af liv i luften. Omkring Gyldensteen, findes der flere fugletårne, hvor du har mulighed for at sidde i læ og nyde naturens gang. Og i de fleste fugletårne findes der beskrivelser af de fugle, du har mulighed for at se, så derfor behøver du heller ikke være ekspert for at benytte dem. Det kan faktisk være en stor hjælp, at du har billederne lige ved dig, når du samtidig skal følge fugle over himlen. Dog kan det klart anbefales, at man medbringer en kikkert, da der godt kan være lidt afstand fra fugletårn til fuglene.
Der findes også et fugletårn ved Flyvesandet og ved Ølundgård, hvor du har mulighed for at komme helt tæt på fuglelivet.
- Hvor: Det kan være i haven, eller du kan bevæge dig ud på eventyr, på et af Nordfyns hot spots for fugle.
- Hjælpemidler: Kikkert
- App: 'Fugleapp'
- Hjemmesider: www.fuglestemmer.dk; www.udinaturen.dk; www.avjf.dk/avjnf/naturomraader/ (Gyldensteen og Ølundgård)
Måske går du, eller én i familien rundt med en lille kunstner i maven, der bare venter på at udtrykke sine kunstneriske evner igennem en skulptur lavet af naturlige materialer.
Det finder man kun ud af ved at prøve.
Næste gang I går en tur i haven, ved stranden eller i den dybe skov, så tag en kurv med og saml de grene, sten, nødder og planter, som falder i jeres smag. Dette er materialet, som jeres naturskulptur skal kreeres af.
Når I kommer hjem med jeres fund, skal I finde alt det frem, som I tilfældigvis har liggende, og som kan bruges i det kreative værksted. Lim, snor, sjove øjne, en sav, gavebånd fra julen. Alt kan i princippet bruges til at samle dit nye mesterværk.
Det er ikke nødvendigt at gå ud at købe materialer for at gøre det nemmere at skabe sit kunstværk. De kreative kræfter vil som regel overraske, når det bliver nødvendigt at finde alternative løsninger. F.eks. hvis man gerne vil sætte to grene sammen, og det eneste man har til opgaven, er ståltråd. Det er bare med at slippe kreativiteten løs, og skabe de smukkeste mesterværker af det materiale, som naturen tilfældigvis havde at byde på den dag.
Undervejs har I mulighed for at se nærmere på nogle af de ting, I har fået med hjem. Måske gemmer der sig en bænkebider på én af stenene, som kom med da I samlede den op. Det kan også være, at der sidder lidt lav på én af grenene, og hvad er det egentlig, det er? Det kan man jo undersøge, imens man arbejder.
Der kan godt ske mange spændende opdagelser undervejs, som bare gør processen ekstra spændende.
-
Hvor: Dette er en aktivitet, der kan ske overalt i naturen og i det omfang, man ønsker. Det kan eventuelt kombineres med andre naturaktiviteter, som findes her på siden.Man kan vælge at fokusere på ét element som f.eks. havet, hvor I kun samler materiale langs stranden. Eller I kan vælge at gå som vinden blæser og se, hvor I ender.
-
Hvad: Ud over de materialer, som I finder i naturen, så er det godt at have noget, der kan bruges til at bygge med. En god øvelse kan være at bruge det, I lige har ved hånden, da det kan være med til at øge kreativiteten hos de deltagende.
(Husk, hvis du som forælder laver skulptur med dine børn, så kan det være en god ide at være lidt ”bagefter” børnene, da din kreation godt kan være en meget stor inspiration for børnene, og derved mister de lidt af deres egen kreativitet.)
Aktiviteter i din egen have
Foråret er på vej, og snart vrimler det med krible-krabledyr i naturen. Men hvor skal de bo?
Hvad med at lave et insekthotel, hvor de forskellige dyr kan gøre ophold i korte eller længere perioder? Det kan næste ikke laves forkert. Hvis du har noget træ til at ligge fra et tidligere byggeprojekt, kan du skrue dem sammen til en ramme, som fyldes med rådne grene, græs, sten, halm osv. alt pakket godt tørt inde under insekthotellets tag, som nok er det sværeste at lave.
Hotellet kan efterfølgende placeres i idylliske omgivelser, nede for enden af haven, hvor de besøgende ikke forstyrres for meget.
Hvis det skal være et 5 stjernet hotel, kan man eventuelt placere lidt rådne frugter, så hotellets gæster får deres helt egen buffet. Husk at det skal være frugter, som ikke indeholder sprøjtemidler og som er hjemmehørende i Danmark.
Hvis du mangler inspiration, kan du finde masser af eksempler på google, som man kan tage udgangspunkt i.
-
Hjælpemidler: Værktøj, træ samt 'fyld' til hotellet.
Som du kan se ovenover, er der beskrevet, hvordan en udendørsaktivitet kan være at bygge at et insekthotel, som kan blive hjem for et utal af små krible-krabledyr.
Hvis det har givet appetit på mere, kan man bevæge sig et skridt op i fødekæden, og bygge hjem til nogle lidt større dyr, nemlig vores fugle. Mange af de fugle, du finder i og omkring haven, er rigtig glade for at bo i fuglekasser, da de minder om de huller i træerne, som fuglene normalt bruger til bolig.
Hvis I har insekthotellet, har I allerede hjulpet fuglene godt på vej med mad, og derfor mangler de bare et sted at bo, før de er klar til at tage på jagt efter en mage. Det er forholdsvis simpelt at bygge en fuglekasse. Det er bare en kasse med top og bund, samt et hul i den øverste del.
Hvis man ønsker at lave den perfekte fuglekasse, kan man læse mere om hvordan man laver hjem til specifikke fugle på blandt andet DOFs hjemmeside (Dansk Ornitologisk Forening.
Når du har fået fuglekassen hængt op, og du begynder at få besøg fra nær og fjern, er det selvfølgelig naturligt, at man ønsker at kende navnet på de besøgende. Lige netop dét, med at lære fuglene at kende, har vi også skrevet mere om her på siden, så der er bare med at cirkle tilbage i menuen og læse ”Slip din indre ornitolog løs”, som handler om netop dette.
Og apropos cirkel, og planter, insekter og fugle.. Så er I jo også godt i gang med at skabe en cirkel hjemme i haven, eller et kredsløb som det også kaldes.
God fornøjelse.
- Hvad: Det kræver, at man har en hammer og søm, eller skruer og en skruemaskine. Og så nogle gamle brædder, som man kan bruge.
Hvis du altid har gået med en lille drøm om at blive god til at snitte - ligesom Emil fra Lønneberg - så er denne fane måske lige noget for dig.
For at komme i gang skal man egentligt blot bruge et stykke træ, og en kniv. Dog er der flere små tips og tricks, du kan bruge til at få den bedste start på dit snitteeventyr. Det vigtigste er nok, at man passer på. Man kan være uheldig og komme til at skære sig, og det er derfor vigtigt, at man tænker sikkerhed først. Dvs. at man altid sidder ned, når man snitter. Man snitter altid væk fra sig selv, og man har godt fast i det, man snitter i, og holder fingrene i god afstand fra kniven. Derudover skal man altid holde øjnene på det, man snitter i, så man sikrer sig, at man ikke skærer forkert.
Det vil også gøre det nemmere, hvis man finder en kniv, der passer opgaven. Den store køkkenkniv fra skuffen er nok ikke den bedste kniv til at snitte med, derimod er en lille kniv med et kort blad, nemmere at kontrollere, og gør, at risikoen for at komme til skade, er mindre.
Valg af træ, kan også være ret afgørende for oplevelsen. Et hårdt træ, som eg eller bøg, kan hurtigt give dig ømme muskler, da det er hårdt at skære i. Imens birk og el, som er mere bløde at skære i, kan være gode at starte med. Hvis man ikke helt ved, hvad man skal starte med at snitte, så kan man finde mange forslag på nettet. Men ofte er den bedste løsning bare at gå i gang, og se hvor man ender :-)
Dog findes der flere sider på nettet, hvor man kan finde inspiration. Skoven i Skolen har f.eks. lavet en guide til en svamp som man kan snittet, men det kan også være en smørkniv eller din personlige snobrødspind med navn.
-
Hvad: Du skal bruge en kniv, der kan og må bruges til at snitte med. Derudover skal du bruge et stykke træ, der er passende. Det kan være en gren eller et stykke brænde.
Grønsagshaven var tidligere en vigtig del af hverdagen, da de var med til at gøre husstandene selvforsynende med mad og urter igennem året.
Nu er grønsagshaven igen ved at blive en fast del af de danske haver, og der er også noget ekstraordinært ved at spise grønsager, som man selv har dyrket.
Herunder har vi samlet 3 hurtige tommelfingerregler, som kan være en god starthjælp til de, der tænker, at projekt grønsagshave lige er noget for dem.
- Start i det små. Det kræver tid og energi at have en grønsagshave. Og hvis man har lavet hele græsplænen om til ét stort grønsagsbed, kan det hurtigt blive uoverskueligt at skulle gå og fjerne ukrudt, vande og passe på det, man har plantet. Derfor kan det være en god ide at starte med en lille have, som man kan give masser af kærlighed. En god ide kan også være at ens grønsagshave etableres i pallerammer. Derved kan du lave et højbed, som du nemt kan holde styr på igennem året.
- Sol, jord, vand og næring. Det er altid godt at komme godt fra start. Og sådan er det også med grønsagshaven. Placer haven så den får godt med sol, for det er grønsagerne helt vilde med. Jorden skal helst være en god blanding mellem sand og ler, så den får det bedste fra begge verdener, og så kan du eventuelt supplere med lidt husdyrgødning, så planterne får en god madpakke at starte på.
- Planlæg og søg information på nettet. For mange er det en livsstil at dyrke deres egen grønsager, og heldigvis er der mange mennesker, der gerne deler deres viden og erfaringer på nettet. Derfor kan man med fordel sætte sig ned og lave en liste over de grønsager, man ønsker at plante i sin have, og efterfølgende bruge et par minutter på at læse om de erfaringer, som andre har i deres haver. Dette kan være med til, at man får plantet frøene på det helt rigtige tidspunkt, og i den helt rigtige dybe, som gør, at ens grønsager bliver helt perfekte..
Har I nogensinde tænkt på, hvad der vil ske, hvis I bare lader jeres have stå urørt hen? Hvorfor ikke prøve det med bare et lille areal?
Mange af de små insekter, I møder om sommeren, er blot på visit i jeres haver for de har også en travl hverdag, hvor de skal finde føde til familien. Og på deres rejser tværs over haver og veje kommer de måske forbi lige præcis jeres have. Dét, der måske virker som få skridt for jer, kan være en hel dagsrejse for vores små insektvenner. Derfor vil de utrolig gerne have et sted, hvor de kan holde pause, og måske tilbringe en enkelt overnatning. Små pletter af vild natur, som insekter og planter kan bruge som resteplads, er faktisk en stor mangelvare i Danmark, både i byerne men også på landet imellem markerne.
Derfor kunne det være et sjovt eksperiment at skabe sin egen lille plet i haven, som får lov til at gro op i vild natur, der kan bruges af dyr og planter fra nær og fjern. I pletterne har de mulighed for at få vejret igen, inden de drager videre.
Vildtspottet kan også kombineres med insekthotellet og fuglekasserne for at skabe jeres helt eget lille samfund i haven. Der findes mange måder at gøre det på. Nogen smider blomsterfrø ud med hjemmehørende arter til bierne. Andre lader bare området gro til, og slår det måske et par gange om året med en le. Andre lader det bare leve sit helt eget liv. Man kan også samle en bunke grene og kviste og lade det gro til i græs.
I kan gøre det præcis, som I ønsker, da selv lidt vild natur i haven kan gøre en forskel. Så det er faktisk svært at gøre det forkert.
Det sværeste er måske at vende sig til, at det godt må se lidt rodet og tilvokset ud i haven.
Her kan du læsere mere om, hvordan vi arbejder på at blive et vildere Nordfyn.
I ved sikkert godt at græsplæne, træer, buske og alt andet omkring jer er fyldt med forskellige små krible-krable-dyr, som bor og lever lige udenfor hoveddøren.
Måske var det på tide at kikke lidt nærmere på de små naboer, og lære dem lidt bedre at kende?
Det første I kan gøre er at lave insektfælder, så I kan få fingrene i de små dyr. Fælderne kan bestå af syltetøjsglas eller lignende, hvor du i bunden lægger et stykke køkkenrulle, hvorpå der er en smule vineddike, som er uimodståelig for de små dyr. Det kan også være øl, saftevand eller et stykke frugt, der er hjemmehørende i Danmark, som du bruger som madding. Det må gerne lugte lidt. Glasset graves ned i haven så det er plan med overfladen. Gerne et sted, hvor der er lidt høj græs eller omkring buske, hvor dyrene trives. Så er fælden sat, og det handler nu bare om at vente et døgns tid, inden man kan se hvilke spændende dyr, der er gået i fælderne.
Hvis der er udsigt til regn, kan man med fordel lave et lille tag over glasset, så de stakkels små dyr ikke bliver våde. Det kan godt være svært at finde ud af, hvad det er for et dyr du har fanget, da mulighederne er næsten uendelige. Nogen gang kan det være de små ting, der afgør hvad den hedder, så det kan godt være lidt svært. Men heldigvis findes der bestemmelsesnøgler, som kan guide dig igennem den svære bestemmelsesverden, og i hvert fald hjælpe dig tættere på målet.
Du kan finde bestemmelsesnøgler, og meget mere information om de små dyr, på Naturvejledning Danmarks hjemmeside.
Skoven i skolen har også lavet en rigtig god vejledning i at fange og bestemme smådyr, som er et rigtig godt værktøj, til at lære mere om de små dyr:
Der er selvfølgelig også lavet en app, der kan hjælpe dig med at finde ud af, hvad du har fanget. Appen hedder ”Seek” og kan bruges til både dyr og planter.
- Hvad: En hjemmelavet fælde. Bestemmelsesnøgle. Derudover kan det også være en hjælp, hvis man har en lup, så man virkelig kan se de små detaljer.
Ja, man skulle tro, der skulle mere til. Men et bål har en magisk evne til at fange og fastholde fokus, og der kommer som oftest en helt afslappet og rolig stemning, når alle sidder og kikker ind i de dansende flammer.
I kan skiftes til at putte brænde på bålet, og det er helt i orden at sidde og rode i gløderne med en pind, da det er naturligt at være nysgerrig og undersøgende på, hvordan sådan et bål fungerer. Find en gammel gryde, som kan bruges til at koge vand til te, kaffe eller kakao, eller lav jeres helt egen troldedrik med varm saftevand med stykker af forskellig frugt, som giver ekstra smag. Det er også tilladt at putte mere eksotiske elementer i drikken - det er jo trods alt en ”troldedrik”.
I kan også købe en pakke pølser, eller lave snobrødsdej, og lave jeres mad over bålet. Det behøver ikke at være en treretters menu. Husk at selv den mest simple mad altid smager bedre, når det er lavet over bål.
Det kan jo også kombineres med en overnatning i det fri, i et af de mange shelters, der findes rundt om i kommunen.
- Hvor: Du kan lave bål i haven, eller benytte nogle af alle de offentlige bålpladser, der er i kommunen. De offentlige bålsteder findes som ofte på offentlige arealer og ved shelterpladserne. Du kan læse mere på disse hjemmesider: www.bookenshelter.dk, www.udinaturen.dk samt www.visitnordfyn.dk/nordfyn/overnatning
- Hjælpemidler: Det afhænger meget af, hvor store dine ambitioner er. Det kan altid starte med et lille bål og en pølse på en pind. Man kan også gå all in, med sheltertur og bålmad, som kræver lidt mere forberedelse. Det afhænger meget af, hvad du har lyst til.
Der findes utallige eksempler på udendørs lege, som passer til forskellige aldre og målgrupper.
Du kan finde en masse eksempler ved at søge på google, eller ved bare at lade fantasien og nysgerrigheden få frit løb i naturen. Et par eksempler på udendørs aktiviteter kunne være
- Naturbingo, hvor det gælder om først at få pladen fuld. Se eksempel nedenfor, som også kan laves med fugle.
- Det kunne også være, at man tog til stranden og lavede malerier i sandet med det, man finder langs kysten. Måske kan man se, hvem der kan lave det bedste danmarkskort måske?
- Byg et lille skib og se om det kan sejle i den nærliggende sø eller bæk?
- Gå en tur og saml flotte sten, som du kan male flotte motiver på, når du kommer hjem.
- Kravle i træerne og balancere på sten og væltede træer. Det kan være som kongens efterfølger?
Mulighederne er uendelige, og det behøver faktisk ikke være så indviklet. Alt det kræver, er godt humør.
- Hjælpemidler: Ofte er det bare med at komme ud af døren og lade fantasien få lov til at bestemme. Der er utallige hjemmesider, som kan bruges til inspiration til udeliv.
Kontakt
Rådhuspladsen 2
5450 Otterup
Mandag | 09:00-15.00 |
Tirsdag | 09.00-15.00 |
Onsdag | 09.00-15.00 |
Torsdag | 09.00-17.00 |
Fredag | 09.00-13.00 |