Den 1. september 2008 trådte Nordfyns Kommunes jordstyringsregulativ i kraft. Dermed trådte også den nuancerede områdeklassificering for Nordfyns Kommune i kraft.
FAQ om områdeklassificering
Formålet med områdeklassificeringen er:
-
At styre jordflytningen fra lettere forurenede områder, så jorden håndteres og bortskaffes til godkendt modtager.
-
At give borgerne generel orientering om den lille sundhedsrisiko, der kan være forbundet med lettere forurenet jord.
Nordfyns Kommune har udarbejdet et jordstyringsregulativ (PDF), hvori det fremgår, hvilke arealer der er omfattet af områdeklassificeringen samt hvilke regler, der gælder for jordflytning.
De områdeklassificerede arealer kan ses på Danmarks Miljøportal.
Tip til brugen af Danmarks Miljøportal:
Laget for områdeklassificering aktiveres i menuen til venstre under "Jordforurening". Når der zoomes tilstrækkeligt ind, kan matrikelkortet (Matrikel online fra kortforsyningen) aktiveres under "Adm. grænser".
Oftest har kommunen et godt kendskab til den historiske anvendelse af områderne inden for byzonen. Loven giver kommunerne mulighed for at benytte denne viden til at foretage en nærmere gennemgang af de enkelte områder med henblik på at udtage større sammenhængende områder fra områdeklassificeringen hvis de historiske oplysninger gør det sandsynligt, at der ikke er sket en forurening af området.
Kommunen kan også inddrage større sammenhængende områder uden for byzone, hvis der er viden om, at der er foregået aktiviteter der har givet anledning til diffus forurening.
Udtagning og inddragelse sker i praksis ved, at kommunen udarbejder et regulativ med et kortbilag som viser udbredelsen af områdeklassificeringen. For de udtagne områder er der ikke længere krav om anmeldelse og analyser ved jordflytning.
Nuanceringen følger Miljøstyrelsens Vejledning om områdeklassificering.
Et flertal i Folketinget har ved en ændring af Jordforureningsloven vedtaget, at der ikke skal ske kortlægning af enkeltejendomme med lettere forurenet jord. I praksis er dette sket ved at hæve jordkvalitetskriterierne for visse forureningskomponenter. Det betyder at ca. 90.000 lettere forurenede grunde på landsplan undgår at blive kortlagt. Dette fjerner en væsentlig del af usikkerheden for ejendomsværdien for de påvirkede ejere.
Man har i stedet for kortlægningen af lettere forurenede grunde valgt at indføre en såkaldt "områdeklassificering". Med virkning fra 1. januar 2008 er alle ejendomme i byzone som udgangspunkt klassificeret som lettere forurenede.
Baggrunden for områdeklassificeringen er, at omfattende undersøgelser har vist, at den lettere forurening især findes i byerne (især de ældre dele), hvor den lettere forurenede jord er et resultat af diffus forurening. Diffus jordforurening stammer f.eks. fra længere tids forureningspåvirkning fra skorstensrøg fra tidligere industri, kakkelovne og bilos, der har forurenet overfladejorden.
De nye regler udspringer af Lov om forurenet jord (Lovbekendtgørelse nr. 1190 af 27. september 2016) og bekendtgørelse om anmeldelse og dokumentation i forbindelse med flytning af jord (Bekendtgørelse nr. 1452 af 07. december 2015).
Den, der som ejer, bruger eller bygherre foranstalter flytning af jorden skal anmelde jordflytning. Den, der er ansvarlig for den faktiske flytning af jorden, herunder entreprenøren, skal indgive anmeldelse eller sikre sig, at anmeldelse er sket.
Hvis du konstaterer, at den jord, du ønsker at flytte, stammer fra en områdeklassificeret ejendom, skal du anmelde jordflytning til kommunen via www.jordweb.dk.
Du skal ved anmeldelsen tage stilling til, om du vil bortskaffe jorden som lettere forurenet eller forsøge at dokumentere, at den er ren, hvorefter den kan anvendes frit. Det første vil for de fleste mindre bygge- og anlægsprojekter være det simpleste og billigste.
Mulighed 1. Bortskaffelse som lettere forurenet jord
Som udgangspunkt er jorden lettere forurenet, hvilket betyder, at den kun må bortskaffes til et godkendt modtageanlæg. De to nærmeste godkendte modtageanlæg for Nordfyns Kommune er Odense Nord Miljøcenter og Sandholt-Lyndelse Miljøcenter.
Miljøcentrene har en fast pris pr. ton for modtagelse af lettere forurenet jord, der inkluderer de nødvendige analyser samt oplagring/behandling af jorden.
Du har også mulighed for at hyre en godkendt prøvetager til på forhånd vha. analyser at klassificere jorden. En godkendt prøvetager kan rekvireres hos et rådgivende ingeniørfirma eller et godkendt laboratorium.
Mulighed 2: Dokumentation af jordens renhed og bortskaffelse som ren jord
I dette tilfælde er det også nødvendigt at hyre en godkendt prøvetager til på forhånd vha. analyser at klassificere jorden. En godkendt prøvetager kan rekvireres hos et rådgivende ingeniørfirma eller et godkendt laboratorium.
Hvis det kan dokumenteres, at jorden er ren, kan kommunen godkende fri anvendelse af jorden. Miljøcentrene modtager også ren jord til en fast takst pr. ton.
Den jord, der er lettere forurenet, indeholder tjærestoffer og tungmetaller, der kan udgøre en lille sundhedsrisiko for den, der spiser frugt og grønt dyrket i jorden og for børn, der spiser jord. Simple forholdsregler kan mindske denne risiko. Det er i jordforureningsloven vedtaget, at borgerne skal oplyses om denne sundhedsrisiko.
Rådhuspladsen 2
5450 Otterup
Mandag | 09.00 - 15.00 |
Tirsdag | 09.00 - 15.00 |
Onsdag | 09.00 - 15.00 |
Torsdag | 09.00 - 17.00 |
Fredag | 09.00 - 13.00 |