Nordfyns Kommune logo, til forsiden

Vildere Nordfyn

Nordfyns Kommune arbejder målrettet med at gøre kommunens arealer vildere.

Biodiversitet og vildskab i Nordfyns Kommune

Nikkende Kobjælde ved Flyvesandet
© Foto: CMJ

Nordfyns Kommune har siden Miljøstyrelsens konkurrence #DKVild arbejdet på at blive Danmarks Vildeste Kommune. Det har vi gjort, fordi naturen og biodiversiteten i Danmark har haft trange kår i mange år – også på Nordfyn. På landsplan ses en kraftig tilbagegang for mange arter, fx sommerfugle.

Som kommune vil vi ikke lade stå til, mens tilbagegangen står på, og vi vil derfor forsøge at vise vej til løsninger, der kan forbedre biodiversiteten i kommunen generelt – både det krybende, det krablende og det flyvende. Vi har kort sagt valgt at invitere vildskaben ind i varmen igen.

(Billede af Nikkende Kobjælde ved Flyvesandet)

Ny naturvenlig drift af kommunens grønne arealer
Siden indsatserne begyndte, har vi ændret driften af mange af de grønne arealer, så de ikke slås så ofte som tidligere. Græsknolde skaber dynamik for insekter, og frø fra omkringliggende arealer giver større præg af blomster. Det gør arealerne vildere, og det sparer på borgernes skattekroner.

Biodiversitetsarealer slås hvert forår og er udvalgte arealer, hvor vi har konstateret, at der kan udvikle sig en god biodiversitet – f.eks. arealer ved Fuglsang, Pilegårdsvænget og Søndersø Kirke.

Udvælgelse af biodiversitetsarealer på kommunens jord sker på baggrund af indstillinger fra de pågældende grundejerforeninger eller lokalråd og samråd. Enkeltpersoner kan ikke indstille arealerne.

Hvis du gerne vil have mere biodiversitet i dit nærområde er det derfor vigtigt, at du går til din grundejerforening eller dit lokale samråd, så de kan undersøge om der er opbakning til at indstille arealet til biodiversitet.

Vejrabatter slås sjældnere
Vi arbejder derudover med udvalgte vejrabatter, hvor vi kan slå græsset sjældnere – fx i skovene. Vi går naturligvis ikke på kompromis med trafiksikkerheden, og vi går derfor forsigtigt fremad på dette punkt.

Biodiversitet tager tid
Du vil i de første år med den nye græsdrift opleve, at der ikke rigtig sker så meget, arealet ser måske endda lidt rodet og vissent ud hen på sensommeren og vinterhalvåret. Det vælter ikke op med blomster og der er ikke det liv og summen, som man måske havde forestillet dig - men vær tålmodig. De fleste græsplæner har været gødet i mange årtier, næring som har fremmet en tæt græsmåtte, som de blomstrende planter har svært ved at bryde igennem. Det tager tid at fjerne næringsstofferne fra jorden. På sandet og tør jord kan det gå hurtigt hurtigt, mens det på mere lerholdige jorde kan tage flere år. Ved høslæt fjernes næringsstofferne løbende fra systemet. De lidt tungere slåningsmaskiner kan måske komme til at give mindre ”køreskader” plænen, men frygt ikke, dette hjælper med at skabe åbninger i græsmåtten, så de blomstrende planter får nemmere ved at bryde i gennem.

Over tid vil der lidt efter lidt indfinde sig flere blomstrende planter.

Kort over driften for biodiversitet og et Vildere Nordfyn

På kortet her kan du se de kommunale arealer, hvor vi arbejder med drift for et Vildere Nordfyn og for biodiversiteten.

Signaturforklaring til kortet:
Signaturforklaring

Kommunal Vildskab

Borgernes Vildskab

Erhvervets Vildskab

Naturtip

Ved du, hvor der står en sjælden blomst, eller hvor der bor en usædvanlig edderkop? Har du en god idé til, hvordan vi hjælper den nordfynske natur? Kender du lige stedet, hvor vi bør lade plænen eller rabatten stå uslået hen? Eller har du bare et spørgsmål? Uanset hvad, så kan du skrive til os på mailadressen teknisk@nordfynskommune.dk for at komme i kontakt med kommunen omkring naturen og spørge ind til stort og småt.

Vi bestræber os på at besvare henvendelser indenfor 14 dage.

Bemærk: Disse dokumenter opfylder desværre ikke kravene til tilgængelighed iht. Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2016/2102 af 26. oktober 2016. Har du behov for at få læst dokumenterne højt, så kontakt teknisk@nordfynskommune.dk .