Har du brug for en at snakke med?
Du vil møde udfordringer i løbet af din opvækst. Det er en del af det at udvikle sig og ruste sig til andre faser i livet. Nogle udfordringer er mere alvorlige og svære at stå med alene. Derfor kan du få brug for råd og vejledning fra voksne.
Det allerbedste er, hvis du bruger dine forældre, når du har behov for råd og vejledning. Det kan dog ikke altid lade sig gøre. Det er vigtigt, at du søger hjælp hos andre i dit nære netværk (familie, venner og venners forældre), hos din lærer, klubpædagog eller andre du har tillid til.
Hvis du alligevel har brug for at tale med en voksen, som ikke kender dig, har du masser af muligheder:
SSP – vi hjælper dig videre
Du kan altid skrive eller ringe til en af os. Vi er ansat af kommunen, for at hjælpe børn og unge mennesker som dig. Se hvem vi er, og hvordan du kan kontakte os - i de blå bokse nederst på siden.
Forebyggelse, trivsel & robusthed
Hjælp og vejledning andre steder
Er du mellem 15 og 18 år, og oplever du problemer, som du har brug for at snakke med en anonym rådgiver om? så kan du få hjælp ved at kontakte Familiehusets åbne, anonyme rådgivning.
En familiekonsulent vil mødes med dig i Familiehuset, hjemme hos dig, på din skole eller hvor det passer dig bedst. I vil sammen finde ud af, hvordan familiekonsulenten hjælper dig bedst.
Livslinien 70 201 201 - er til dig som er i krise eller har tanker om selvmord.
Du kan ringe anonymt og snakke med nogen, der kan hjælpe dig med at få sat ord på de svære tanker og følelser, du har lige nu.
Livslinien er åben for rådgivning alle ugens dage fra kl. 11-05.
Du kan også skrive til Livsliniens netrådgivning.
Online rådgivning
Link til cyberhus
På Cyberhus.dk kan børn og unge komme i kontakt med voksne rådgivere på flere måder. Den mest brugte er vores en til en chat. Her kan den unge få en personlig, privat og anonym samtale med en frivillig rådgiver. Tilbuddet bliver benyttet af unge, som søger svar på konkrete spørgsmål, men der er også unge, som kæmper med tungere problemstillinger. Det kan for eksempel være selvmord eller symptomer på psykiske lidelser
Link til scammed.dk
Rådgivningen foregår på sms og i brevkasse og varetages af personer med indgående viden om scams og trades. Alle rådgivere har undergået pædagogisk oplæring i digital rådgivning. Ofrene kan enten benytte sig af SMS tjenesten eller skrive i brevkassen og få svar og gode råd fra vores dygtige rådgivere. Det kan både være praktiske råd til, hvordan de anmelder et scam til politiet, eller støtte til de emotionelle følgevirkninger af at blive snydt.
"Netstof.dk er innovativ, fordi det er en digital rådgivningsplatform, som møder de unge på deres præmisser og gør det muligt for dem at søge hjælp, sparring og rådgivning på en tidlig og ukompliceret måde hos fagfolk og ligesindede" Christina Hviid - Forebyggelseschef ved Det Kriminalpræventive Råd.
På Gruppechat.dk kan unge mellem 12 og 29 år chatte anonymt med jævnaldrende om det, der er svært. De unge indgår i faste, pædagogisk faciliterede gruppeforløb med afgrænsede emner og over korte perioder.
SletDet Rådgivningen hjælper børn og unge under 18 år samt forældre, pårørende og fagpersoner med at håndtere digitale krænkelser og ubehagelige oplevelser på nettet.
Grænseløst.dk vil gerne inspirere dig til at tænke over dine seksuelle grænser, og hjælpe dig med at forstå hvordan dét du gør, har en betydning for hvordan du har det.
Grænser handler, som udgangspunkt, om følelser. Det handler om at mærke hvad der føles rart, og hvad der ikke føles rart.
Nogle gange er grænsen tydelig og fast, men for rigtig mange bevæger grænserne sig i gråzoner, hvor de kan føles mere løse og utydelige.
Det gælder særligt i forhold til seksuelle grænser, hvor det er meget forskelligt, hvad man vil gå med til, og nogle gange afhænger det også af, hvem det sker sammen med.
Vi håber at Grænseløst.dk vil inspirere dig til at tænke over dine seksuelle grænser, og hjælpe dig med at forstå hvordan dét du gør, har en betydning for hvordan du har det.
Gode råd
10 gode råd
Her er nogle gode råd, så du kan have det sjovt og samtidig undgå konflikter og problemer på de sociale medier. SSP Indre By og repræsentanter fra dit elevråd har samlet 10 råd til dig.
- Skriv ikke grimme ord. Når du ikke kan se den anden i øjnene, kan personen ikke se, om du skriver i sjov eller alvor. Grimme ord starter tit konflikter. Husk, at det du skriver kan få konsekvenser.
- Svar aldrig grimt igen
Skriv kun det, du selv synes er ok, at andre skriver til/om dig. - Anmeld dem, der skriver klamme ting/ lægger klamme billeder op
Kontakt en voksen hvis du får problemer. - Tænk dig om, før du giver personlige oplysninger videre
Personlige oplysninger er fx din alder, adresse, telefonnummer, cpr - nummer, e-mail, password, dankortoplysninger mm. - Lad dig ikke ’friste’ af pop-up reklamer
De kan tage dig steder hen på nettet, hvor du ikke ønsker at være. De kan også ’presse’ personlige oplysninger ud af dig. - Læg ikke billeder af andre ud på nettet uden tilladelse.
Husk at du ikke kan slette de ting, du lægger ud. - Pas på hvis du chatter med folk, du ikke kender så godt.
Du ved ikke, om Gustav på 15 år i virkeligheden er John på 52. - Brug kun din egen profil og ikke andres.
Log af når du forlader en computer. - Respekter folks meninger, holdninger, seksualitet og religion.
- Ha’ det sjovt, når du er på de sociale medier, men pas på dig selv.
Undgå at blive muldyr
Ved du, at kriminelle udnytter unge til at "hvidvaske" deres ulovlige tjente penge? Man kan være hjælper eller "muldyr" uden at vide, at det er ulovligt.
Hvad er et muldyr?
Et muldyr er en person, der stiller sin konto til rådighed for kriminelle. I nogle tilfælde er det børn og unge, som bliver narret eller presset til at hjælpe. Muldyr kan både være vidende eller uvidende om, at det er ulovligt. Nogle får betaling for deres "hjælp", andre gør det gratis.
Hvad er hvidvask af penge?
Når man har tjent sine penge ulovligt, kan de være svære at bruge, uden at politiet bliver opmærksomme på dem. Derfor skal de kriminelle vaske deres ulovlige, også kaldet sorte, penge hvide. Hvidvask er handlinger, som skal gøre, at kriminelle penge ser lovlige ud.
Hvordan foregår det?
Du er muldyr, hvis du giver en person lov til at føre penge gennem din konto, og pengene viser sig at komme fra kriminelle aktiviteter. Det foregår typisk ved, at en person overfører et beløb til din konto efter aftale om, at du skal hæve pengene i en hæveautomat, overføre til en anden konto eller købe en vare eller gavekort for beløbet. På den måde bliver sporet til den kriminelle person sløret. De kriminelle penge kommer fra fx netbanksindbrud, identitetsmisbrug eller bedrageri med salg af fiktive varer.
Hvordan kontakter de kriminelle unge?
De kriminelle får typisk kontakt til børn og unge i butikscentre, ved skoler eller via sociale medier. De er gode til at finde på historier om, hvorfor de har brug for hjælp. Mange er derfor ikke opmærksomme på, at pengene kommer fra en kriminel handling. En del unge ser ikke denne sammenhæng, og ønsker blot at hjælpe.
Hvem bliver typisk muldyr?
De fleste, der bliver brugt som muldyr, er unge mellem 14 og 25 år.
Hvad er konsekvenserne?
Det er strafbart at være muldyr. Du kan risikere en plet på straffeattesten, som kan få betydning for dig i fremtiden. Det kan betyde, at der er jobs, du ikke kan få. Det kan også betyde, at banker ikke vil låne dig penge, hvis du for eksempel skal købe en bil eller en lejlighed.
Gode råd
- Lad aldrig nogen bruge din konto til at overføre, hæve eller indsætte penge.
- Giv aldrig dine bankoplysninger til nogen.
- Hvis du mistænker, at du medvirker til kriminalitet, så stop straks enhver bankoverførsel. Du og dine forældre skal kontakte din bank, tjenesten du brugte til overførslen og politiet.
- Husk, hvis noget er for godt til at være sandt, er det sikkert ikke godt alligevel. Derfor skal du være mistænksom over for personer, der tilbyder dig hurtige penge og stor fortjeneste.
Et eksempel
Victor på 17 år bliver en aften på vej hjem fra en ven stoppet af en ung mand, der præsenterer sig som Alex. Alex forklarer, at han skal i byen med sine venner, men klubben, hvor de skal mødes, tager ikke imod MobilePay, og han har glemt dankortet derhjemme. Alex spørger, om Victor vil hjælpe med at hæve 1000 kr. i kontanter, hvis han overfører pengene til Victor på MobilePay med det samme? Victor synes, at det er synd for manden, så han vil gerne hjælpe ham, for måske står han i samme situation en dag.
De bevæger sig over til en hæveautomat på den anden side af gaden, og imens overfører Alex 1.000 kr. til Victor. Victor tjekker sin konto og kan se, at pengene er overført. Victor er træt og vil bare gerne hjem og sove, så han skynder sig at hæve pengene. Selv da Alex tilbyder ham 100 kr. som tak for hjælpen, takker Victor nej og skynder sig hjem.
Et par dage senere bliver Victor ringet op af politiet. En betjent fortæller ham, at der er blevet overført penge fra et stjålet kreditkort til hans konto. Victor siger med det samme, at han ikke kender noget til det stjålne kort, men det viser sig at være overførslen fra Alex. Da betjenten derudover fortæller Victor, at han nu har medvirket til kriminalitet, bliver han helt bleg.