Nordfyns Kommune logo, til forsiden

Håndtering af regnvand

Vinterhalvåret 23/24 har været en af de vådeste perioder i årtier. Den megen nedbør gør at jorden indeholder væsentlig mere vand end tidligere, og en del af den bufferkapacitet der er i jorden er opbrugt, og mange oplever at det terrænnære grundvand står væsentligt højere end normalt.

Med de øgede nedbørsmængder, som vi har oplevet i vinteren 2023-2024 og kan forvente at opleve i fremtiden, så vil problematikkerne med afledning af regnvand og højtstående grundvand kun blive større.

Vi går et efterår og vinter i møde, hvor nedbørsmængderne forventes at blive mere intense, forekomme hyppigere og vil vare længere. Med andre ord så kommer væsentligt mere vand. Konsekvensen af den mere nedbør er at man må acceptere at der er flere områder, hvor der i perioder vil stå blankt vand på terræn, end der har været tidligere.

Blankt vand på terræn er i nogle områder en stor gene og du som lodsejer har et ansvar for at udfordringerne bliver mere overkommelige.

Gode råd til dig

Se tiden an

Når det regner meget, kan dræn og vandløb ikke altid følge med. Også selvom der ikke nødvendigvis er noget galt. Se derfor tiden an – ofte er vandet væk igen efter et par dage.

Undersøg brønde i området

Har du mistanke om, at et dræn ikke fungerer, kan du undersøge, om der er brønde i området. Kig ned i dem og se hvordan vandet løber. Står vandet højt i en brønd, og lavt i den næste, kan det tyde på, at drænet er stoppet herimellem.

Spul drænet

Kontakt en kloakmester som kan hjælpe dig med at spule eller rodskære drænet. Kloakmesteren kan også hjælpe med, at finde ud af hvor drænet løber, og om der er behov for reparationer.

Plant ikke træer tæt ved dræn

Træernes rødder vokser ind i drænene og blokerer det.

Ved problemer ved naboskel

Tal direkte med din nabo.

Dræn og vandløb løber ofte i skel. Højere liggende ejendomme er afhængige af, at dræn på lavere liggende ejendomme fungerer, så de kan komme af med deres vand.

Løs problemer direkte med din nabo

Hvis du tror, at der er et problem med et dræn hos din nabo, skal du selv kontakte naboen. I skal i første omgang selv forsøge at blive enige om en løsning på problemet.

Specielle tilfælde

I forbindelse med private vandløb, kan der i specielle tilfælde være indgået en aftale (deklaration) om fordelingen af udgifterne til vedligeholdelse. I sådanne tilfælde fordeles udgifterne til vedligeholdelse i henhold til deklarationen. Deklarationen vil typisk være tinglyst på den enkelte ejendom, og derfor fremgå af skødet.

Hvis I ikke kan finde en løsning

Lykkes det jer ikke at finde en løsning, så kontakt os. Vi vil herefter se på sagen.
Ønsker du at klage, har vi brug for at vide:

  • Oplysninger om problemets art og placering
  • Hvor længe det har stået på
  • Oplysninger om de berørte parter
  • Om de forsøg I selv har gjort på at løse problemet

Vi kan meddele et påbud om at vedligeholde

Kan I ikke opnå enighed som lodsejere, har vi mulighed for at meddele et påbud til en lodsejer om, at den manglende vedligeholdelse skal udføres.

Grundvand - baggrundsmateriale

Link til artikel på www.geus.dk/ omkring højstående grundvand:

www.geus.dk/om-geus/nyheder/nyhedsarkiv/2024/aug/rekordhoejt-grundvand-for-aarstiden-kan-oege-risikoen-for-oversvoemmelser-til-efteraaret 

I perioden 23/24 har problematikkerne været mange og borgerne har oplevet en stigende frustration over regnvandet, og mangel på afledning af samme. Ofte er problemet løst ved en vedligeholdelse af diverse drænsystemer og sugning af regnvandsbrønde.

Desværre er dette ikke altid tilfældet og kommunens meget flade topografi og inddæmmede områder, gør ikke situationen nemmere. De dræn som ligger i jorden i dag er dimensioneret efter oplandsstørrelsen og om det har været landsbrugsjord eller tæt bebyggelse.

Med tiden er nogle landbrugsjorde blevet bebygget, især i sommerhusområderne, hvilket har øget presset på de eksisterende dræn. Med de intensiverende nedbørsmængder vil drænene i fremtiden ikke kunne håndterer vandet tilfredsstillende, og det højtstående grundvand som allerede optager en del af kapaciteten i dræn – og ledningssystemer vil fortsat skabe problemer. Dette betyder også, at borger oftere vil opleve at der står vand i deres kældre, dette er nødvendigvis ikke på grund af manglende vedligehold af dræn, men mere et resultat af at grundvandet står lang højere end normalt.

Dette kan almindeligvis afhjælpes med et omfangsdræn, der dog skal tilsluttes et eksisterende drænsystem eller en regnvandsledning. Ved implementering af nye regnvandshåndteringsløsninger skal der hele tiden være fokus på hvordan man bedst kommer af med vandet, så det ikke skaber problemer for en selv eller de nærmeste naboer.