En husstandsvindmølle defineres som en mølle med en maksimal højde på 25 meter fra fundament til vingespids og en maksimal effekt på 25 kilowatt.
Møllen skal placeres i umiddelbar tilknytning til en ejendom i landzone under hensyntagen til de landskabelige forhold. Umiddelbar tilknytning vil sige 20 m fra den eksisterende samlede bygningsmasse.
Afstanden til naboer skal tilpasses, så støjgrænserne i bekendtgørelse om støj fra vindmøller kan overholdes.
For en gennemsnits husstandsmølle betyder dette i praksis følgende:
-
Afstanden til egne bygninger må normalt ikke overstige 20 meter.
-
Afstanden til kirke og større skove (over 20 ha) skal være min. 300 meter.
-
Afstanden til fortidsminder skal være min. 100 meter.
-
Afstanden til strande skal være min. 300 meter.
-
Afstanden til søer og åer skal være min. 150 meter.
-
Afstanden til naboskel skal være min. 2,5 meter fra vingespids.
-
Afstanden til nabobebyggelsernes udendørs opholdsarealer skal afpasses således, at støjbelastningen ikke overstiger 44 dB ved 8 m/s og 42 dB ved 6 m/s, samt 39 dB ved 8 m/s og 37 db ved 6 m/s i områder til støjfølsom arealanvendelse (som er samlede boligområder, institutioner, sommerhusområder, kolonihaver og støjfølsomme rekreative områder)
Hvis ovenstående afstandskrav er overholdt, og placeringen tager hensyn til de landskabelige forhold, kan det umiddelbart forventes, at der kan meddeles tilladelse til vindmøllen. Hvis de ikke kan overholdes, kan der søges om dispensation for nogle af afstandskravene. Kontakt os for nærmere specifikation.
Der skal indsendes en landzoneansøgning, såfremt ejendommen ligger i landzone.
Der skal ske anmeldelse i henhold til VVM-bekendtgørelsen /Bekendtgørelse nr. 806 af 14. juni november 2023). Anmeldelsen skal ske ved anvendelse af anmeldelseskemaet i bilag 5, der kan indsendes digitalt (gælder kun for husstandsvindmøller og større møller. Mikro- og minimøller er undtaget).
Der skal ansøges om byggetilladelse.
Der skal udarbejdes en situationsplan med angivelse af møllens placering og afstand til skel samt egen og naboernes bebyggelse. Situationsplanen skal angive, at afstandskrav til naboskel og nabobebyggelse kan overholdes.
Der skal udarbejdes en målfast tegning af vindmølleanlægget.
Der skal foretages en statisk beregning for dimensionering af mast og fundament, såfremt dette ikke fremgår af typegodkendelsen.
Der skal forelægge dokumentation for vindmølletypens godkendelse jfr. Energistyrelsens krav for typegodkendelse.
Der skal ske anmeldelse med dokumentation for, at møllen overholder støjgrænser i henhold til Bekendtgørelse om støj fra vindmøller (Miljøministeriets Bekendtgørelse nr. 135 af 7. februar 2019). Anmeldelsen skal indeholde dokumentation for, at vindmøllerne kan overholde støjgrænserne i §4. Dokumentation skal foreligge i form af:
-
En rapport over målinger af støjudsendelsen fra et eller flere eksemplarer af den anmeldte vindmølletype.
-
Kortmateriale over det område, hvor den eller de anmeldte vindmøller ønskes etableret. Kortmaterialet skal være forsynet med målestok og nordpil samt nøje angive den eller de anmeldte vindmøllers placeringssteder, placering af eksisterende vindmøller samt nabobeboelser og afstanden hertil og til anden støjfølsom arealanvendelse.
-
Beregning af støjbelastningen ved de i §4 nævnte punkter efter retningslinjerne i bilag 1 i ovennævnte bekendtgørelse.
En byggetilladelse gælder 1 år. En godkendelse i henhold til støjbegrænsning gælder i 2 år. En landzonetilladelse gælder i 5 år.
Møller med rotorareal på op til 1 m² (mikromøller) må opsættes uden godkendelse fra Sekretariatet for vindmøllegodkendelser. Ved møller med 1 – 5 m² rotorareal (minimøller) skal der foreligge en registreringsanmeldelse til Godkendelsessekretariatet (v/Risø). Denne skal vedlægges ved anmeldelse til kommunen. Møller mellem 5 og 40 m² kræver typegodkendelse.
Rådhuspladsen 2
5450 Otterup
Mandag | 09.00-15.00 |
Tirsdag | 09.00-15.00 |
Onsdag | 09.00-15.00 |
Torsdag | 09.00-17.00 |
Fredag | 09.00-13.00 |